Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Det finns ett stort behov av att förklara vad vetenskapen säge rom klimatet så att allmänhet och beslutsfattare kan ta den till sig, enligt Martin Hedberg. Foto: Per Larsson Väderentreprenör och klimatupplysare 2019-08-20 Kappseglingar, katastrofobligationer, militära bergrum och tv-studior. Martin Hedbergs meteorologiutbildning har lett honom in på många spår. Nu är fokus på att upplysa om klimatförändringarna.
    • Bidrag till forskning om Alzheimers sjukdom 2019-08-20 Alzheimers sjukdom är den främsta orsaken till demens hos äldre. Sjukdomen saknar i dagsläget både förebyggande åtgärder och bot. I ett forskningsprojekt som har beviljats bidrag från amerikanska Bright Focus Foundation ska forskarna ta reda på om det finns en koppling mellan sjukdomen och en specifik lever-genererad profil i blodet.
    • Foto: Hector Melo/Mostphotos Stockholms universitet på plats 73 i Shanghairankningen 2019 2019-08-19 Stockholms universitet hamnar på plats 73 i 2019 års Shanghairankning.
    • Astrid Söderbergh Widding med i regeringens nya forskningsberedning 2019-08-08 Nu tillsätter regeringen den nya forskningsberedningen – en expertgrupp med stor kunskap om svensk forskning och dess internationella konkurrenskraft.
    • Kartor över korrelationen under 1900-talet av 10-årsmedelvärden mellan meteorologiska data av temperatur och nederbörd (till vänster), trädringsrekonstruerad temperatur och torka (mitten) och modellsimulerad temperatur och nederbörd (till höger) för sommarsäsongen. Ju mer röda färger, desto mer positivt samband (varmt = fuktigt) och ju mer blåa färger, desto mer negativt samband (varmt = torrt). Sommarhetta och torka i Europa under tolv århundraden 2019-08-06 De nutida trenderna i sommartorka faller hittills inte utanför ramen för de senaste tolv århundradenas naturliga variationer. Det visar en ny artikel som studerat sambandet mellan sommartemperatur och torka runt om i Europa.
    Blå platta med texten Nyhetsbrev
    Blå platta med text Pressrum
    Blå platta med text Experter vid universitetet
    Blå platta med text su.se/play