Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Fyra företag kontrollerar 84 procent av bekämpningsmedelsmarknaden inom jordbruket. I en artikel i tidskriften Nature Ecology and Evolution menar forskarna att denna maktkoncentration skulle kunna förvandlas till en positiv kraft för ett hållbart samhälle. Foto: PxHere. Dags för storföretag att ta miljöansvar 2019-09-17 En handfull internationella företag har makten att öka hastigheten på (eller förhindra) övergången till ett hållbart samhälle. Det visar en ny studie från Stockholms Resilienscentrum.
    • Foto av Naghmeh Nasiritousi. Foto: Niklas Björling. Nytt forskningsbidrag från Energimyndigheten 2019-09-16 Forskningsprojektet ”Vägen till koldisoxidneutralitet: Från banbrytande koalition till en effektiv klimatklubb?” under ledning av Naghmeh Nasiritousi har beviljats 5,9 miljoner från Energimyndigheten.
    • Så kan undervisningen i samhällskunskap främja kritiskt tänkande 2019-09-16 En undervisning som tar fasta på ämnesinnehållet har större chans att utveckla elevernas kritiska omdöme när det gäller rättvisefrågor än den som fokuserar på elevernas tyckande. Det visar Malin Tväråna i en ny avhandling som grundar sig i så kallad praktiknära forskning.
    • "Hotet mot kunskap är ett hot mot hela vår existens" 2019-09-13 I höstens premiäravsnitt av podden Bakom bokhyllan möter vi Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi och nyligen invald som ledamot i Svenska akademien.
    • Internationellt pris till Gunnar von Heijne 2019-09-09 Gunnar von Heijne, professor i teoretisk kemi vid Institutionen för biokemi och biofysik samt director vid SciLifeLab, tilldelas The Biophysical Society’s 2020 Anatrace Membrane Protein Award.
    Blå platta med texten Nyhetsbrev
    Blå platta med text Pressrum
    Blå platta med text Experter vid universitetet
    Blå platta med text su.se/play