Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter
De globala målen

Våra forskare berättar om de globala målen

Forskare som arbetar med frågor kopplade till några av de 17 globala målen.

Bild på kaffekopp och texten Besök bildningsmagasinet Anekdot

Våra bloggar och poddar

Man i fåtölj med hörlurar

Faktatillit

Bildpuff faktatillit

Forskningsnyheter

• 40 miljoner till forskarskola om matematik och naturvetenskap 2019-11-18 I Vetenskapsrådet utlysning inom utbildningsvetenskap har forskarskolan Att göra matematik och naturvetenskap relevant – en ämnesdidaktisk forskarskola för lärarutbildare tilldelats 40 miljoner under fem år.
    • Foto: Le Carlsson Rapport 1/2019: Miljögifter i Östersjön – en exposé 2019-11-14 Mängden kemikalier i samhället har ökat lavinartat de senaste årtiondena. Många av dem har nått havet, vilket lett till skadliga effekter på växter och djur. En ny del i Östersjöcentrums rapportserie berättar om miljögifterna i Östersjön, var de kommer ifrån och hur de påverkat miljön.
    • Höga betyg – men till vilken nytta? 2019-11-13 En ny avhandling i pedagogik ifrågasätter skolvalet och rådande utbildningssystem med betyg som urvalsgrund till gymnasieskolan. – Man ger eleverna en tro på något som är svårt att leva upp till, säger forskaren Eric Larsson.
    • En liten havsmus (rabbitfish) som fångats i ett myggnät. Foto: Benjamin L Jones. Fångar myggnät mot malaria fler fiskar än insekter? 2019-11-11 Myggnät avsedda för att stoppa malariamyggor används istället för fiske och kan förstöra tropiska kustekosystem visar en ny studie i Ambio.
    • Professor Christina Rudén har lett utredningen om riskerna med kemikalier. Foto: Jens Lasthein Hårdare tag mot kemikalieblandningar 2019-11-11 Under hela livet utsätts människor för komplexa blandningar av mer eller mindre farliga kemikalier. Hur påverkar det oss och vad bör göras? Professor Christina Rudén har överlämnat en rapport till regeringen.

Universitetet i sociala medierUniversitetet på Facebook Universitetet på Instagram Universitetet på Linkedin Universitetet på Twitter Universitetet på YouTube