Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• "Hotet mot kunskap är ett hot mot hela vår existens" 2019-09-13 I höstens premiäravsnitt av podden Bakom bokhyllan möter vi Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi och nyligen invald som ledamot i Svenska akademien.
    • Internationellt pris till Gunnar von Heijne 2019-09-09 Gunnar von Heijne, professor i teoretisk kemi vid Institutionen för biokemi och biofysik samt director vid SciLifeLab, tilldelas The Biophysical Society’s 2020 Anatrace Membrane Protein Award.
    • Rektor Astrid Söderbergh Widding klipper bandet och inviger Accelerator tillsammans med Richard Julin, konstnärlig ledare för Accelerator, och Magnus Huss, Akademiska hus. Foto: Jens Lasthein/Stockholms universitet. Accelerator – universitetets konsthall invigd 2019-09-09 Efter omfattande ombyggnation har ett underjordiskt före detta laboratorium förvandlats till konsthallen Accelerator. Invigningsverket ”This progress” av Tino Sehgal låter besökarna möta lokalerna utan objekt, men ändå fulla av konst.
    • Kebneikaises sydtopp den 3 september 2019. Foto: Gunhild Rosqvist Kebnekaises sydtopp en meter lägre än nordtoppen 2019-09-09 Den årliga mätningen av Kebnekaises sydtopp har genomförts av forskare vid Stockholms universitet. Höjden på Sydtoppen var 2095,6 meter, det vill säga 1,2 meter lägre än Nordtoppens 2096,8 meter.
    • Forskningsprojekt vid SU får ERC-anslag 2019-09-04 Markus Kowalewski vid Fysikum har fått ett anslag på drygt 1,48 miljoner euro från Europeiska forskningsrådet (ERC) för projektet ”Chemistry in Optical Nano Cavities: Designing Photonic Reagents and Light-Matter Materials”, eller CONICALM. ”Starting grant”-anslagen delades ut till totalt 408 forskare från 51 länder.
    Blå platta med texten Nyhetsbrev
    Blå platta med text Pressrum
    Blå platta med text Experter vid universitetet
    Blå platta med text su.se/play