Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Fake news och desinformation – hot mot det mänskliga omdömet 2020-04-01 Under de senaste åren har så kallade fake news och desinformation på nätet fått en allt större plats i den säkerhetspolitiska diskussionen. Det har setts som ett växande säkerhetshot i världen.
    • Många migranter blir kvar i den typ av bostadsområde de först bosatte sig i 2020-04-01 Den typ av bostadsområde eller region som flyktingar och andra migranter först bosätter sig i är också ofta det område där de stannar kvar. Det gäller både relativt fattiga områden och mindre orter, visar en ny avhandling i kulturgeografi som motsäger en vanlig teori om hur flyktingar och migranter flyttar.
    • Spritblandning i samhällets tjänst Kemister blandar handsprit för sjukvården 2020-04-01 8 300 liter nyproducerad handsprit samt plasthandskar, munskydd och andra engångsartiklar. Det är resultatet hittills av ett initiativ från kemister vid Stockholms universitet för att möta vårdens behov.
    • Förändrad a-kassa gör att fler riskerar fattigdom när arbetslösheten stiger 2020-03-31 Många varslas till följd av coronakrisen men har samtidigt inte fullgott skydd från a-kassan. En studie från Institutet för social forskning (SOFI) visar att det försämrade skyddet gör att fler nu kan hamna i risk för fattigdom om arbetslösheten stiger.
    • Doftsinnet dominerar 2020-03-31 Synen har länge ansetts vara det mest dominanta av våra sinnen. Men ny forskning pekar i stället på att doftsinnet kan dominera synsinnet.

Universitetet i sociala medierUniversitetet på Facebook Universitetet på Instagram Universitetet på Linkedin Universitetet på Twitter Universitetet på YouTube