Stockholms universitet

Sommaren startar tidigt i årets Algforskarsommar

Medborgarforskningsprojektet Algforskarsommar genomförs nu för tredje året i rad. I år startar det redan i slutet av mars, med studien av blåstångens mognad i Östersjön, och fortsätter med undersökningar av djurlivet i blåstångsruskor under hela sommaren. Sommaren avslutas med att leta efter den höstförökande tången. Vi hoppas att Du kan och vill bidra till insamling av ny kunskap om de kustnära algbältena, när blåstången förökar sig och vad som händer med djurlivet i en tångruska. Din insats är värdefull för förståelsen av Östersjöns kustnära ekosystem.

Professor emeritus Lena Kautsky visar upp tång.

Vi startar Algforskarsommar extra tidigt i år och nu behövs många entusiaster som kan tänka sig att ta sig ut till stranden och blåstången redan strax efter vårdagjämningen den 20 mars, när natten och dagen är lika långa. Tyvärr kommer det att vara kallt i vattnet.

Orsaken är att resultaten från 2022 visade att blåstången blir mogen mycket tidigare i Östersjön än vad vi tidigare antagit. Rapporterna visade att förökningstoppar var mogna redan vid fullmånen den 16 maj i södra Östersjön och vattentemperaturen var bara runt 10 - 13 grader. Vi fick inte in några rapporter om omogna förökningstoppar. Så de kanske redan var mogna vid fullmånen den 17 april 2022, en månad tidigare?

Nu vill vi få kontakt med dig som bor nära en strand med blåstång och som skulle kunna tänka dig att göra en undersökning av förökningstopparnas mognad och mäta temperaturen i vattnet under ett antal veckor på våren. Detta du hjälpa oss med inom uppgiften "Blåstång i fullmånens sken – När startar blåstångens förökning hos dig i år?"

 

Rapporter från Algforskarsommar 2023

Det är roligt att så många vill bidra med medborgarforskning i Algforskarsommar! Här nedan kan du läsa våra rapporter:

Rapport 1, vecka 12 (497 Kb)

Rapport 2, vecka 21 (409 Kb)

Rapport 3, vecka 27 (409 Kb)

Rapport 4, vecka 33 (468 Kb)

Rapport 5, sammanfattning av sommaren 2023 (334 Kb)

 

Uppgifterna inom Algforskarsommar 2023

Algbältet i Östersjön: Nicklas Wijkmark/Azote
Algbältet i Östersjön: Nicklas Wijkmark/Azote.

Uppgifterna i Algforskarsommar tar max en halvtimme vardera att genomföra, förutom månskenspromenaden som du kan vilja njuta länge av, och den lilla utrustning som behövs är saker som alla har hemma.

I årets Algforskarsommar undersöks vilka smådjur som lever av tång, utbredningen av höstförökande tång och när blåstångens förökning startar på olika platser längs den svenska ostkusten. Här nedan hittar du instruktioner till de tre uppgifterna.

I år startar vi med studien av blåstångens mognad i Östersjön redan i slutet av mars och sedan fortsätter projektet med att undersöka djurlivet i blåstångsruskor under hela sommaren. Mot slutet av sommaren 2023 sätter undersökningen av den höstförökande tången igång igen.

Tack alla medborgarforskare för hjälpen - dina svar är av stort värde för oss!

 

Vilka är smådjuren som lever av tång?

Bli en riktig blåstångsexpert och undersök vilka smådjur som utnyttjar blåstången som mat eller som material för att bygga sina hus.

Till uppgift 1!

 

 

 

Gå på jakt efter den ovanliga hösttången!

Lär dig att se skillnad på tång som förökar sig på sommaren och tång som förökar sig på hösten samt ta reda på när tången förökar sig hos dig.

Till uppgift 2!

 

 

 

Blåstång i fullmånens sken - När startar blåstångens förökning hos dig i år?

Ta reda på när blåstångens förökning startar hos dig i år. Påverkas blåstångens mognadsprocess av att det blir mildare vintrar och tidigare vårar? Vi behöver din hjälp med att undersöka när blåstången blir mogen.

Till uppgift 3!

 

 

 

Östersjöns skog - blåstångsbältet

Varför just blåstång?

De grunda bältena med fintrådiga alger och blåstång tillhör Östersjöns viktigaste miljöer. Blåstången är Östersjöns skog och grönslicken är dess gräsmatta. Tångsamhällena har en hög artrikedom och är mycket viktiga för fiskrekrytering.

I maj bildar grönslick; Cladophora glomerata, ett smalt bälte i vattenlinjen. Här hittar de små nyfödda tångmärlorna och snäckorna sin mat på sommaren och växer upp tills de är tillräckligt stora för att flytta ner i blåstången; Fucus vesiculosus.

Algbältet ger skydd och föda, och bidrar till ett rikt djurliv i grunda vikar och utmed klippor och stenbottnar från norra Bottenhavet till södra Östersjön.