Stockholms universitet

Forskningsprojekt Anna mot Judith: Jämförelse av AI-levererad PDT och KBT vid social ångest

Anna vs. Judith-projektet undersöker om AI-chatbottar effektivt kan leverera evidensbaserad terapi för social ångest. Genom att jämföra psykodynamiska och kognitiva beteendeterapeutiska metoder i ett smartphoneformat undersöker vi framtiden för tillgänglig psykologisk behandling.

Midjourney prompt: Two very different chat bots in a friendly competition about psychotherapy.
Midjourney prompt: Two very different chat bots in a friendly competition about psychotherapy.

STePS-projektet vid Stockholms universitet tar ett djärvt kliv in i framtidens psykologiska behandling genom att utveckla och utvärdera två AI-chatbottar för behandling av social ångest. Projektet bygger vidare på tidigare lovande resultat från internetbaserade behandlingsstudier, men flyttar nu terapin till användarnas smartphones med stöd av artificiell intelligens.

De två digitala terapeuterna – Anna som levererar psykodynamisk terapi (PDT) och Judith som erbjuder kognitiv beteendeterapi (KBT) – är uppkallade efter barn till vad som ofta anses vara grundarna av dessa terapeutiska inriktningar. Båda chatbottarna är tränade på evidensbaserade behandlingsprotokoll som tidigare visat goda resultat.

I denna randomiserade kontrollerade studie deltar 90 personer med social ångest som slumpmässigt tilldelats en av tre grupper: AI-assisterad KBT, AI-assisterad PDT eller en väntelistekontroll. Båda aktiva behandlingarna har koncentrerats till fyraveckorsinterventioner där traditionellt terapeutstöd ersatts med AI-assistans.

Studien mäter behandlingseffekter genom olika validerade formulär som spårar förändringar i social ångest, depression och generell ångest. Även terapeutisk allians och patientnöjdhet undersöks för att förstå hur deltagarna upplever interaktionen med den digitala terapeuten.

Om effektiva skulle dessa AI-chatbottar kunna demokratisera tillgången till psykologisk behandling, göra den oberoende av geografiska och ekonomiska begränsningar, och potentiellt revolutionera hur psykiatrisk vård levereras i framtiden.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Per Carlbring

Professor, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi

Psykologiska institutionen
Per Carlbring i U31

Medlemmar

Gerhard Andersson

Professor

Linköpings universitet

Jón Ingi Hlynsson

Doktorand

Psykologiska institutionen
A photo of Jon Ingi

Karin Lindqvist

Vik universitetslektor

Psykologiska institutionen
Karin Lindqvist Foto: Psykologiska institutionen/HD

Jakob Mechler

Universitetslektor

Uppsala Universitet

Publikationer

researchProjectPageLayout