Stockholms universitet

Forskningsprojekt Vattenkvalitet påverkar vattenbrist - inverkan av färskvattnets försaltning på vattenbrist

Vattenkvalitet påverkar vattenbrist - inverkan av färskvattnets försaltning på vattenbrist i globala torrområden

 

Detta projekt har som mål att förbättra uppskattningar av vattenbrist i världens torrområden, genom att undersöka försaltning av färskvatten och dess bakomliggande orsaker. Förbättrad prognos- och åtgärdskapacitet behövs för att nå hållbar vattenförsörjning och friska ekosystem.

Trots sin avgörande roll för mänskligt utnyttjande av vattenresurser har sådana vattenkvalitetsaspekter inte ingått i aktuella bedömningar av vattenbristens storskaliga utbredning, vilket gör risken stor att nuvarande uppskattningar och framtida projektioner är kraftigt underskattade. I projektet görs en omfattande syntes av nuvarande salthalts-världen i grund-och ytvattenssystem i ett representativt urval av globala torrområden. Denna data används sedan i utvecklandet och användandet av ett nytt globalt ramverk för vattenbristberäkningar. Detta ramverk tar hänsyn till både vattenkvalitet, sektorspecifik vattenanvändning och gränsvärden. Även scenarier för framtida vattenbrist kommer att utvecklas, och ska inkludera effekter av storskalig evapokonentration av salt från klimatförändring och vattenanvändning i jordbruk, vilka båda anses ha betydelsefulla roller för framtida förändringar i evapotranspirationen. Projektet kommer att bidra med viktig ny kunskap om, och vetenskapliga prognosverktyg för, vattenresursers försaltning och dess effekter på vattenbrist.

Projektbeskrivning

Detta projekt syftar till att undersöka salthalter, i olika delar av vattensystemet, (grundvatten, floder, sjöar) i globala torrområden. Denna syntes krävs för att kunna göra realistiska antaganden av att inkluderar salthalt som en vattenkvalitetskomponent i global bedömning (inkl. modellering) av vattenbrist. Salthalten i vatten ökar som ett resultat av evapokoncentration, det vill säga anrikning av salt i krympande vattenvolymer. Eftersom torra områden förväntas bli ännu torrare under fortsatt klimat-och vattenanvändning kan salthalten öka avsevärt i dessa regioner.

Projektet kommer att undersöka hur salthalter i vattensystem påverkas av både framtida klimatförändringar och av mänsklig vattenanvändning (med särskild inriktning på användning av jordbruksvatten). Dessa data och projektioner används sedan för att utveckla ett nytt globalt ramverk för vattenbristberäkningar. Ramverket tar hänsyn till både vattenkvalitet, samt till sektorspecifik vattenanvändning och gränsvärden. Modellerna som kommer att utvecklas och tillämpas bygger på en kombination av fysikaliska massbalansmetoder och empiriska förhållanden.

Projektets förväntas leda till nya uppskattningar av vattenbrist i världens torrområden. Modelleringen och dess resultat förväntas leda till en mycket bättre förståelse kring hur salthalt påverkar vattenbrist och hur förändringar i klimat och mänsklig vattenanvändning kan leda till försaltning av viktiga vattenresurser och därmed öka vattenbrist.

Relevansen av dessa resultat är även hög delar av världen som inte upplever vattenbrist, inklusive många europeiska länder som konsumerar vattenkrävande varor och livsmedel. Eftersom dessa varor ofta produceras i regioner som är känsliga för vattenbrist (vilket resulterar i så kallad virtuell vattenanvändning eller vattenavtryck), kan sådan kunskap ge en viktig grund för hur vi kan samverka för att uppnå mål för global hållbar konsumtion och handel. Projektets utvecklade metoder, modeller och resultat kommer att vara användbara för både forskare och intressenter som jobbar med vattenbristbedömningar och hållbar förvaltning av vattenresurser.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Medlemmar

Michelle van Vliet

Universiteit Utrecht

Marc Bierkens

Universiteit Utrecht

Publikationer