Stockholms universitet

Svenska kungahuset från Gustav Vasa till idag – Vem kan svara på vad?

I år firar kung Carl XVI Gustaf 50 år på tronen och det är även 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i strängnäs. Här listas experter på Stockholms universitet som på olika sätt kan kommentera monarkin, adeln och ceremonier - nu och då.

Bild på Stockholms slott. Foto: Bengt Hultqvist/Mostphotos
Foto: Bengt Hultqvist/Mostphotos

Monarkin idag

Mikael Holmqvist, professor vid företagsekonomiska institutionen, har lett forskningsprojektet ”Kungen – Sveriges ledare” som utifrån en samhällsvetenskaplig teoribildning om eliter och makt syftar till att studera kung Carl XVI Gustaf som statschef i dagens Sverige.
E-post: mikael.holmqvist@sbs.su.se
Telefon: 08-16 46 27

Cecilia Åse, statsvetare och professor i genusvetenskap. Kan svara på frågor om svensk författningshistoria och monarkins betydelse i Sverige idag.
E-post: cecilia.ase@gender.su.se
Telefon: 08-674 73 32

Mattias Frihammar, docent i etnologi har skrivit avhandlingen ”Ur svenska hjärtans djup. Reproduktion av samtida monarki” (2010) i vilken kunglighet undersöks som en social konstruktion. Han har också publicerat artiklar på teman som kunglighet och vanlighet, kunglighet och idrott och kunglighet och kärlek. Under 2023 arbetar han med projektet ”Kungen 50 år på tronen – en forskarafton”, en soaré som behandlar monarkins magi, mening och makt i dagens samhälle.
E-post: mattias.frihammar@etnologi.su.se

Kristina Widestedt, docent i medie- och kommunikationsvetenskap. Kan svara på frågor om hur kungligheter framställs i journalistiska och sociala medier.
E-post: kristina.widestedt@ims.su.se
Telefon: 08-16 47 82

Paula von Wachenfeldt, docent i modevetenskap. Kan svara på frågor som rör mode, dräktbruk i samhället, lyx och ståt.
E-post: paula.von.wachenfeldt@ims.su.se
Telefon: 070-191 97 36

Monarkin i historien

Bo Eriksson, docent i historia, kan svara på frågor om den svenska adelns historia samt Gustav Vasa och andra historiska monarker.
E-post: bo.eriksson@historia.su.se
Telefon: 070-267 66 42

Mats Hallenberg, Historiska institutionen, har forskat om kungamakt, statsbildning och sociala konflikter under 1500- och 1600-talen.
E-post: mats.hallenberg@historia.su.se
Telefon: 070-620 59 77

Karin Sennefelt, Historiska institutionen, har forskat om motståndet mot monarkin och folklig uppfattning om den under tidigmodern tid.
E-post: karin.sennefelt@historia.su.se
Telefon: 08-16 33 14

Ceremonier och kunglig matkultur

Christopher Landstedt, fil. doktor i konstvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik. Kan svara på frågor om ceremonier, fester, firanden, visuell kultur och symbolik kopplat till hovet och borgerskapet.
E-post: christopher.landstedt@arthistory.su.se
Telefon: 070-220 32 63

Richard Tellström, docent i måltidskunskap. Kan svara på frågor om matkultur, kungligt ätande och högreståndsmatlagning.
E-post: richard.tellstrom@etnologi.su.se
Telefon: 070-265 20 89

Barbro Blehr, professor i etnologi, kan svara på frågor om samtida kungliga bröllop i Norge och ritualer.
E-post: barbro.blehr@etnologi.su.se
Telefon: 08-674 79 18

På denna sida