Stockholms universitet

Bli en riktig algentusiast - börja tidigt med årets Algforskarsommar!

Evenemang

Startdatum: måndag 20 mars 2023

Tid: 00.01

Slutdatum: tisdag 21 mars 2023

Tid: 23.59

Var med och hjälp forskarna upptäcka hur Östersjöns algbälte påverkas av ett varmare klimat. Medborfarforskningsprojektet Algforskarsommar går in för sin tredje säsong och i år startar det redan i slutet av mars! Forskarna såg nämligen i resultaten från 2022 att blåstången blir mogen mycket tidigare i Östersjön än vad de trott. Nu behövs många entusiaster som kan tänka sig att ta sig ut till stranden och blåstången redan strax efter vårdagjämningen, när natten och dagen är lika långa.

Rapporterna från förra sommaren visade att förökningstoppar var mogna redan vid fullmånen den 16 maj i södra Östersjön, trots att vattentemperaturen då  bara var runt 10 – 13 grader. Forskarna fick inte in några rapporter om omogna förökningstoppar. Så kanske blåstången redan var mogen vid fullmånen den 17 april 2022, en månad tidigare? För att kunna följa tångens mognadsprocess och se vid vilken tid mognaden börjar, behöver årets Algforskarsommar dra igång medan det finns omogen blåstång att hitta.

Då kan forskarna få svar på frågan om mognaden börjar ske redan kring fullmånen 6 april, eller runt den 5 maj, 4 juni eller först kring fullmånen den 3 juli? Forskarna hoppas få din hjälp för att ta reda på mognadstiden från södra Östersjön till norra Bottenhavet och kunna mäta eventuella skillnader som sker till följd av ett varmare klimat.

Vi vill få kontakt med dig som kan vistas vid en strand med blåstång och som skulle kunna tänka dig att göra en undersökning av förökningstopparnas mognad och mäta temperaturen i vattnet under ett antal veckor på våren.

Kombinera dina havspromenader med en insats för forskningen! När startar blåstångens förökning hos dig i år? Påverkas blåstångens mognadsprocess av att det blir mildare vintrar och tidigare vårar?

Din insats är värdefull för förståelsen av Östersjöns kustnära ekosystem!

För dig som vill bli en algentusiast

Läs mer om årets Algforskarsommar