Stockholms universitet logo, länk till startsida

Maritima seminariet: Alle man på däck

Seminarium

Datum: fredag 10 mars 2023

Tid: 13.00 – 14.00

Plats: Vasamuseet: Franzénrummet, samt online

Nya perspektiv på fotografiska manskapsporträtt ca 1870–1940 och på maritima museers fotosamlingar. Anne Tove Austbø, Stavanger maritima museum, gästar Maritima seminariet.

Observera att seminariet äger rum på Vasamuseet i Stockholm. Det kommer även gå att följa presentationen digitalt. Länk delas till utskickslistan nedan cirka en vecka före seminariet.

Från cirka 1870 blev fotografiska porträtt av skeppsmanskap en populär kommersiell produkt i maritima kretsar. Medan skeppen låg i hamn, kommissionerade manskapet gruppbilder av sig själva ombord på skeppet, tagna av en professionell fotograf. Fotograferna arbetade i "Sailor town", sjömanskvarteret, i stora och små hamnstäder längs de internationella handelsrutterna. Många sjöfolk skickade fotografierna av sig själv och sina skeppskamrater hem till vänner och familj, och bilderna blev därmed spridda internationellt.

Även om dylika manskapsporträtt i stort sett är frånvarande i de maritima nationernas fotohistoriska forskning, finns de likväl i många maritima museers samlingar. Här används de ofta i utställningar och publikationer som illustration av "livet ombord", både under segelskeppstiden och på ångare. Denna fotogenre är alltså ofta presenterad i den maritima professionella miljön, men är sparsamt efterforskad.

Med utgångspunkt i samlingarna hos flera nordeuropeiska museer, spårar denna presentation flera hamnfotografers arbete och utforskar genren från flera olika perspektiv. Varför blev bilderna tagna? Vem var foitografen, var och när blev manskapen fotograferade och hur blev de representerade visuellt? Vad var fotografiernas ursprungliga kontext för användning och senare cirkulation? Även museernas samlingspraxis disktueras, som en indikator för hur museernas insamlingskultur varit i förändring när det gäller sjömanshistoria.

 

Om maritima seminariet

Maritima seminariet är en seminarieserie som arrangeras av Centrum för maritima studier och Statens maritima och transporthistoriska museer.

De maritima seminarierna är öppna för alla.

Mer om maritima seminariet

Centrum för maritima studier

 

Kontakt och utskickslista

För att få länkar och annan information från CEMAS, anmäl dig till CEMAS nyhetsbrev via denna länk.

OBS: För att anmäla dig måste du bekräfta din mejladress. Om du inte får ett mejl med bekräftelselänk inom några minuter, titta i skräpkorgen eller mejla cemas@historia.su.se.