Stockholms universitet logo, länk till startsida

Maritima seminariet: Kläder och skor från skeppet Vasa 1628 – Från fragment till klädesplagg

Seminarium

Datum: fredag 25 november 2022

Tid: 13.00 – 14.00

Plats: Franzénrummet, Vasamuseet samt online.

Anna Silwerulv och Josefin Lindgren, Statens maritima och transporthistoriska museer, presenterar på Maritima seminariet.

Ombord på Vasa hittades nära 12 000 fragment av textil och läder som en gång varit besättningens kläder och skor. Sedan hösten 2017 pågår dokumentation, analys och forskning kring fynden för att ta reda på hur man var klädd på Vasa, vad kläder och skor kan berätta om de människor som var ombord samt hur detta kan ge oss ny information om samhället i det tidiga 1600-talets Sverige och norra Europa. Genomgången av samlingen har så här långt visat en bred variation av klädesplaggens material och utseende, bekräftat avsaknaden av uniformer i flottan vid tiden och visat att det är den största samlingen av vanligt folks kläder före år 1700.

Under året har stort fokus legat att rekonstruera två av dräkterna från fyndmaterialet, en kvinnodräkt som hittats i samband med mänskliga kvarlevor samt en mansdräkt som hittats i en tunna packad med personliga tillhörigheter. Dessa dräkter har även återskapats i full skala och kommer visas för första gången söndagen 27/11.

På seminariet berättar Anna Silwerulv, dräkt- och textilhistoriker, och Josefin Lindegren, dräkt- och konsthistoriker, om arbetet med att rekonstruera och återskapa de två dräkterna, och vad de kan berätta om människorna som en gång ägt och brukat dem.

 

Länk för deltagande online

Seminariet använder Vasamuseets mötesteknik Teams.

Klicka på länken för att ansluta till seminariet via Teams:

Maritima seminariet 25 november i Teams

Eller mejla cemas@historia.su.se.

 

Om maritima seminariet

Maritima seminariet är en seminarieserie som arrangeras av Centrum för maritima studier och Statens maritima och transporthistoriska museer. Seminarierna äger rum i Franzénrummet på Vasamuseet, Galärvarvsvägen 14, Stockholm, samt online. Länk skickas ut till intresserade via utskickslista inför varje seminarium. Anmäl dig här.

Mer om maritima seminariet

Centrum för maritima studier

De maritima seminarierna är öppna för alla. För att få information om plats, länkar och annan information från CEMAS, anmäl dig till CEMAS nyhetsbrev via denna länk.

OBS: För att anmäla dig måste du bekräfta din mejladress. Om du inte får ett mejl med bekräftelselänk inom några minuter, kolla i skräpkorgen eller mejla cemas@historia.su.se.