Klimat & hållbarhet

Hållbarhetsforum 29 oktober

Missa inte att anmäla dig till årets Hållbarhetsforum på Stockholms universitet. En dag med temasamtal och paneler som är öppen för alla. Temat är "Demokrati, populism och hållbar utveckling". Rektor Astrid Söderbergh Widding och miljö- och klimatminister samt vice statsminister Isabella Lövin inleder. 

Hållbarhetsforum syftar till att skapa en plattform för nätverkande, erfarenhetsutbyte och framtida samverkansmöjligheter.
Läs mer

 

 

KLIMATFÖRÄNDRINGARNA
  Karin Bäckstrand i FN

  Statsvetare bevakar FN:s hållbarhetsarbete

  I september ägde FN:s klimatmöte i New York rum. Ett möte som samlade stats- och regeringschefer, företagsledare, forskare och aktivister från hela världen.

  Bett av smittade myggor är en vanlig spridningsväg för harpest till människor. Foto: Mostphotos.

  Ökad risk för harpest i takt med klimatförändringarna

  Små förändringar i klimat och landskapets vattenförhållande kan leda till kraftigt ökad risk för harpest hos människor.

  Havsmiljöinstitutets båtrapport

  Så påverkar fritidsbåtarna miljön

  I Sverige finns idag över 700 000 fritidsbåtar och 120 000 bryggor. Sammantaget har dessa en betydande påverkan på miljön och grunda skyddade områden är extra känsliga. En ny rapport från Havsmiljöinstitutet har sammanställt båtarnas miljöpåverkan och ger förslag på hur den kan minskas.

  Foto: Alfred-Wegener-Institut/Stefan Hendricks

  Forskare ska frysa fast i Arktis ett år

  Den tyska isbrytaren Polarstern är på väg till Arktis för att frysa fast i isen och driva förbi Nordpolen. En av forskarna är Pauline Snoeijis Leijonmalm vid Stockholms universitet.

  Foto: Gunhild Rosqvist

  Kebnekaises sydtopp en meter lägre än nordtoppen

  Den årliga mätningen av Kebnekaises sydtopp har genomförts av forskare vid Stockholms universitet. Höjden på Sydtoppen var 2095,6 meter, det vill säga 1,2 meter lägre än Nordtoppens 2096,8 meter.

  Sillgrisslan hjälper forskarna förstå Östersjöns ekosystem

  Sillgrisslan hjälper forskarna förstå Östersjöns ekosystem