Multisjuka Arne i fokus på nordiskt hackaton
”Nordic hackathon for health and social care” genomförs på Stockholms universitet 19–20 mars 2025. Under de två dagarna sammanstrålar närmare 80 experter från företag, patientorganisationer, regioner och myndigheter i Sverige, Finland och England.

Syftet med detta nordiska hackaton är att förbättra vården för multisjuka patienter. I dag sker en stor del av utvecklingen i vattentäta silos, och vårdgivare vet inte vilka insatser som kollegorna inom andra yrkesgrupper har genomfört.
Många gånger faller ansvaret på den sjuka personen att själv hålla koll på sin vård, och det är inte patientsäkert.
Vi behöver mer action
– Vi behöver inte fler utredningar och rapporter. Vi behöver mer action, slog Monica Winge fast under sitt anförande när det nordiska hackatonet invigdes 18 mars.
Hon betonade att handling är just vad ett hackaton går ut på – och att den handplockade expertisen i rummet har den kompetens som krävs för att agera.
Allt handlar om Arne
Paul Johannesson berättade kort om evenemangets huvudperson – den fiktiva patienten Arne som har flera sjukdomar, stort vårdbehov, och träffar ett stort antal vårdgivare både i hemmet och på sjukhus.
Med bättre, sammanhållande journalsystem skulle Arnes vårdsituation kunna förbättras avsevärt. Det är tydligt att det behövs nya idéer – och lösningar som fungerar. Arrangörerna hoppas att hackatonet ska utmynna i just detta.
– Jag ser fram emot två dagar med mycket nätverkande, hackande och programmering, sa Paul Johannesson.
Hela innovationssystemet är med
Under invigningsseminariet talade experter från olika delar av innovationssystemet kring hälso- och sjukvård. Först bidrog Maria Lindqvist med patientperspektiv. Hon är grundare av Hälso- och sjukvårdsnätverket (HSVN) som samlar 124 patientorganisationer och många andra intressenter.
Därefter talade Sebastiaan Meijer, KTH och Health Data Sweden, om hur sjukvårdsdata kan ligga till grund för innovationer. Från Vårdföretagarna deltog Daniel Forslund, och från e-Hälsomyndigheten deltog Daniel Karlsson.
Mer läsning
”Nordic hackathon for health and social care” arrangeras av Stockholms universitet, Karolinska institutet och Health Data Sweden.
Monica Winge och Paul Johannesson, Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) vid Stockholms universitet, står för genomförandet.
Läs mer om ”Nordic hackathon for health and social care”
Digital Hälsa har bevakat evenemanget i en rad artiklar:
It-hackaton kraftsamlar i Kista kring vård av multisjuka
Hackaton ska lösa ”oöverstigligt problem”
Vård-hackatons skapade nätverk – som lever än
Text: Åse Karlén
Senast uppdaterad: 18 mars 2025
Sidansvarig: Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV