Léon Chafik, Stockholms universitet, och Fabien Roquet, Göteborgs universitet, kommer att undersöka djupvattenströmmar i Nordatlanten den 2–16 juli 2025. Under expeditionen kommer de att utföra mätningar i två viktiga havspassager: kanalen mellan Färöarna och Shetlandsöarna och undervattensryggen mellan Färöarna och Island.
Hur kan småfåglars sång berätta om klimatförändringar? Vad kan dovhjortar lära oss om djurs beteenden? Mitt i den sörmländska naturen ligger en plats för möten mellan djur och människor - för vetenskapens skull. Tovetorp är en biologisk forsknings- och utbildningsstation med fokus på ekologi och djurs beteenden.
Icke-våldsamma motståndsrörelser har inte bara större chans att lyckas än våldsamma – de når också sina mål betydligt snabbare. Det visar en ny internationell studie ledd av Ilker Kalin vid Stockholms universitet, publicerad i tidskriften Peace and Change.
Skolan exkluderar vissa barn redan i och med skolstarten. Därför behöver grundläggande tankar med dagens skola omprövas, menar Anna Ahlgren i en ny avhandling.
Den 9 november tog satelliten MATS de första bilderna av atmosfären. Klockan 10:32 (centraleuropeisk tid) närmade sig MATS Esrange Space Center utanför Kiruna. Kontrollcentret kom då i kontakt med satelliten via en spårningsantenn.
I över 60 år har rättsvetare ställt frågan om kravet på tillräknelighet för straffansvar bör återinföras i svensk rätt. Vilka funktioner ett sådant återinfört krav skulle kunna ha, behandlas i en ny avhandling – med diskussion av bland annat kravets betydelse för att förhindra förmodat farliga gärningspersoner att gå fria ut i samhället.
Fysikum gratulerar vår doktorand Dongwon Kim, som framgångsrikt försvarade sin avhandling: ”Searches for New Physics in the Top and Higgs Sectors Electroweak ttWj Production and New Bosonic Resonances in the ATLAS Experiment” den 13 juni 2025.
Angelica Granqvist är gymnasielärare i svenska och engelska vid Vallentuna gymnasium. Under de senaste åren har hon kombinerat sin lärarroll med en tjänst som kommundoktorand – och i juni disputerade hon med sin avhandling om litterära boksamtal i svenska och svenska som andraspråk.
Stockholms universitet samverkar med svenska instituten i Rom, Aten och Istanbul, exempelvis genom utbildningar och kurser samt olika forskningsprojekt. Möjligheterna för forskare och studenter att använda institutens resurser och tjänster är många. Som forskare på ett av instituten får man tillgång till det internationella forskarsamhället. I april var Stockholms universitet ett av de svenska lärosäten som fick möjlighet att besöka instituten på en studieresa.
”Due diligence regleringar” innebär att företag har ett ansvar för att göra en riskanalys samt säkerställa att deras produktion inte bryter mot mänskliga rättigheter eller skadar miljön. I ett forskningsprojekt inom statsvetenskap tittar forskarna på hur dessa globala regleringar implementeras. Rättar sig företagen efter dem? Hur hanterar länder och andra aktörer regleringarna, och går det att göra dem mer effektiva?
Fysikum gratulerar vår doktorand Neha Kondedan, som framgångsrikt försvarade sin avhandling: "Miniaturized calorimeters for high pressure, strong magnetic field, and low temperature conditions” den 4 juni 2025.
En ny studie av João Quelhas och Tiago Bernardino, doktorander i nationalekonomi vid Stockholms universitet, ger empiriska bevis för effekterna av en tillfällig momssänkning på livsmedelspriser i Portugal.
Lova Meister disputerade 2025 på sin doktorsavhandling i översättningsvetenskap om om stilistiskt meningsskapande i undertexter utifrån ett dialogistiskt perspektiv: Style in subtitles: A dialogical approach to characterisation in subtitled film and television drama. Tolk- och översättarinstitutet vid Institutionen för svenska och flerspråkighet, Stockholms universitet.
Milena Podolšak disputerade 2025 på sin doktorsavhandling i nordiska språk: Motion metaphors in Swedish political speeches. Institutionen för svenska och flerspråkighet vid Stockholms universitet.
Forskare vid Fysikum, Stockholms universitet, har tillsammans med kollegor från andra universitet utvecklat och implementerat ett test som kan avslöja just detta. Med hjälp av sammanflätade fotoner och en form av så kallade icke-lokalitetsolikheter (CHSH och CGLMP) har de visat att vissa experimentella resultat endast kan förklaras av högre dimensionella kvantsystem. Ju högre dimension ett kvantsystem har, desto mer information kan det bära - och desto kraftfullare kan vissa kvantteknologier bli. Resultatet är ett viktigt steg mot en säker och tillförlitlig kvantteknik. Det innebär att vi kan bygga kvantenheter där man inte behöver lita blint på tillverkaren eller tekniken, utan där själva fysiken garanterar att kvantinformationen faktiskt används.
Medborgarforskningsprojektet Vad säger skolans väggar? presenterar en populärvetenskaplig rapport där ca 500 elever har bidragit med underlag. De har fotat budskap i sin skolmiljö och analyserat vad de har sett. Studien hade fokus på hur skolans demokratiska värdegrund blir synligt i skolor.
Den 13 juni klockan 10.00 medverkade Caroline Klintborg i en direktsänd intervju i Sveriges Radio P1:s program "Förmiddag med". Programledare var Nicke Nordmark, och i studion fanns även David Thurfjell – religionsvetare och professor vid Södertörns högskola.
Lesbiska par navigerar vägen till föräldraskap genom att balansera kulturella normer, ekonomiska överväganden och relationsdynamik, visar en ny avhandling från SOFI.
Den 12 juni 2025 disputerade Ossian Prane vid Stockholms universitet. Hans avhandling i nationalekonomi handlar om hur klimatpolitik och internationell handel påverkar den gröna omställningen inom tillverkningsindustrin.
I sin färska doktorsavhandling utforskar Rahmat Mulyana hur man lyckas med digital transformation. Han understryker vikten av IT-styrning för att balansera kontroll och flexibilitet. Vi frågade honom vad organisationer bör tänka på under sin digitala resa.
Nyheten om att forskare inom programmet Den glömda flottan har identifierat ett skeppsvrak utanför Porkala i Finska viken som krigsfartyget Falken, Vasaskeppets ”lillasyster”, har fått ett stort genomslag i svenska och finska medier.
Den 10 juni 2025 disputerade Jakob Beuschlein vid Stockholms universitet. Hans avhandling i nationalekonomi handlar om skuldsaneringsprogram och företags roll på arbetsmarknaden.
Inkomstojämlikhet har en negativ inverkan på allas hälsa, men påverkar dödsrisken bland manliga efterkommande till invandrare mer än i majoritetsbefolkningen utan migrationsbakgrund i Sverige. Dessa resultat presenteras i en ny studie av forskare vid Institutionen för folkhälsovetenskap vid Stockholms universitet.
Kerstin Hesselgrens gästprofessur för 2027 tilldelas Jennifer Clapp från Waterloo University i Kanada. Hon kommer under 2027 att vara verksam vid Stockholms universitet.
Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer
Hur säkerställer vi tillgången på viktiga varor under större kriser som krig? Lärdomar från kriget i Ukraina ligger bakom ny rapport om livsmedels- och dricksvattenförsörjning i krigstid.
Forskare inom programmet Glömda flottan har identifierat ett skeppsvrak utanför Porkala i Finska viken som krigsfartyget Falken. Fartyget byggdes åt kung Gustav II Adolf och användes senare under Drottning Kristina. Det spelade en central roll i svenska flottan – både i strid och för transport av högt uppsatta personer.
Rolf Fabricius Warming, doktorand i maritim arkeologi vid Centrum för Maritima Studier (CEMAS) / Institutionen för arkeologi och antikens kultur, Stockholms Universitet samt gästdoktorand vid Försvarshögskolan, har tilldelats 2025 års Tilaspris från Niña och Erik Tilas Stiftelse.
En ny antologi med sex forskare från Stockholms universitet och Universitetet i Rabat undersöker kultur- och litteraturutbyten mellan den franskspråkiga Maghreb och Väst.
Historiska institutionen gratulerar Magnus Linnarsson, universitetslektor och docent i historia vid Stockholms universitet sedan 2017, som av rektor den 5 juni har befordrats till professor i historia. Vi träffade Magnus Linnarsson som blickar tillbaka på sin akademiska karriär och delar med sig av sina pågående och framtida projekt.
I sin doktorsavhandling analyserar Ossian Prane hur klimatpolitik och internationell handel påverkar den gröna omställningen inom tillverkningsindustrin. Disputationen äger rum den 12 juni 2025 vid Stockholms universitet.
Raketprojektet ORIGIN handlar om en studie av ljusfenomen som kallas "luftsken" (airglow på engelska, finns både dagtid: dayglow, och nattetid: nightglow). Mellan 24 januari - 3 februari samt 16 februari - 4 mars kommer två sondraketer skjutas upp från svenska rymdbasen Esrange för att samla data om dessa ljusfenomen.
I sommar ska MISUs professor emeritus Michael Tjernström leda en forskarskola på isbrytaren Oden i Arktis under en expedition tillsammans med den kanadensiska isbrytaren Louis S. St-Laurent. Den 9 augusti – 19 september, 2025, skall expeditionen kartlägga havsbottnen i Norra Ishavet i enlighet med UNCLOS-programmet (United Nations Convention on the Law of the Sea) i ett samarbete mellan Polarforskningssekretariatet och The Geological Survey of Canada.
FN:s havskonferens i Lissabon genomsyrades av otålighet och engagemang. Klimatet var en startpunkt och kriget i Ukraina inramningen. Krav på handling nu efterfrågades av alla och i den antagna deklarationen utlovar länderna tidssatta åtgärder, skriver Östersjöcentrums policychef Gun Rudquist i en krönika.
Om EU:s fiskeministrar följer ICES senaste rådgivning för nästa års Östersjöfiske kan vi få kvoter som bryter mot EU:s regelverk – och missar ett av den gemensamma fiskeripolitikens viktigaste mål.
Priset Årets lärare 2025 går till Juan Carlos Cruz Suárez, Romanska och klassiska institutionen, Eva Fromholz, Institutionen för socialt arbete, och Eva Hedlund, Institutionen för biokemi och biofysik.
Att försöka förstå mekanismerna bakom varför människor i vissa situationer inte vill ta till sig kunskap var ett av målen när forskningsprogrammet ”Kunskapsresistens: Orsaker, konsekvenser och motmedel” startade 2019. I vintras avslutades projektet. Vad kom forskarna fram till och vad händer nu?
I sin doktorsavhandling undersöker Jakob Beuschlein hur skuldsaneringsprogram kan minska skuldsatta personers drivkrafter att arbeta. Disputationen äger rum den 10 juni 2025 vid Stockholms universitet.
Forskning och tillämpning av kemi behöver bli mer hållbar och det krävs snabba åtgärder. Det är huvudbudskapet i Stockholmsdeklarationen om framtidens kemi som lanserats på Nobelprismuseet.
Under en hel vecka har forskare på Stockholms universitet fått besök av elever från Kista grundskola och Tallbohovskolan i Järfälla. Klasserna går ett av Berättarministeriets skolprogram. I programmet får eleverna vara fantasiexperter och träffa verksamma forskare. För det krävs fantasi i naturvetenskaplig forskning!
Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och forskningsprogrammet WISE har lanserat ett Proof-of-Concept-anslag med syftet att överbrygga klyftan mellan akademisk forskning och innovationer inom materialvetenskap med fokus på hållbarhet. Två anslag går till Stockholms universitet.
Riksbankens Jubileumsfond finansierar fem forskares vistelser som fellows vid institut för avancerade studier. Tre av dessa forskare är vid Stockholms universitet.