Stephen Hawking drog fullt hus på Stockholm Waterfront. Foto: Adam af Ekenstam
Stephen Hawking drog fullt hus på Stockholm Waterfront. Foto: Adam af Ekenstam
 

Under veckan pågår en internationell konferens om så kallad Hawkingstrålning på Kungliga Tekniska högskolan (KTH). Initiativtagare till konferensen är Laura Mersini-Houghton, fysikprofessor vid University of North Carolina at Chapel Hill. Lokala värdar är KTH och Nordita, Nordiska institutet för teoretisk fysik, vilket har Stockholms universitet och KTH som värduniversitet. Konferensen samlar världens ledande forskare inom kosmologi och teoretisk fysik. Den mest kända av dem finns även på plats – Stephen Hawking som är professor i teoretisk fysik vid universitetet i Cambridge och författare till flera storsäljande böcker om rymden.

I anslutning till konferensen arrangerades på måndagskvällen en populärvetenskaplig föreläsning med Stephen Hawking på Stockholm Waterfront. Biljetterna till de 3 000 platserna sålde snabbt slut när de släpptes tidigare i somras.

Stående ovationer

När Hawking kom in i föreläsningssalen i sin permobil gav publiken honom stående ovationer. Han berättade översiktligt om hur forskningen kommit fram till att svarta hål bör finnas i universum och beräkningarna bakom, teorier som fått avgörande betydelse för fysiken och astronomin; ett område där Hawkings är den kanske främsta forskaren. Men något Nobelpris har han ännu inte fått.

”Om några forskare kan hitta ett svart hål så kommer jag att få Nobelpris.”
”Om några forskare kan hitta ett svart hål så kommer jag att få Nobelpris.”

– Om några forskare kan hitta ett svart hål så kommer jag att få Nobelpris, konstaterade han.
Förhoppningsvis kan partikelacceleratorn Cern i Schweiz bidra till att hitta bevis för existensen av svarta hål.

Passager till alternativa världar

Hawking talade om alternativa världar och om svarta hål som passager till dessa.
– Men det går inte att komma tillbaka från dessa alternativa universum. Så jag kommer inte att prova ett sådant hål, sade han och fick publiken att skratta.
Under veckan kommer Hawking att presentera nya teorier på konferensen om att svarta hål inte är ”så svarta” som man trott hittills. Materia som hamnar i svarta hål förintas inte helt utan bevaras i ett annat universum.
– Så om du hamnar i ett svart hål ska du inte ge upp. Det finns en väg ut, var hans avslutande budskap till publiken.

Konferensen pågår till och med lördag

På förmiddagen invigdes konferensen om Hawkingstrålning på KTH av rektorerna för KTH och Stockholms universitet samt av Laura Mersini-Houghton från University of North Carolina at Chapel Hill.

Mer information om konferensen http://www.nordita.org/hawkingradiation/

”Stephen Hawking föreläser i Sverige”

Läs även ”Stephen Hawking och svarta hål en het publikmagnet” i Ny Teknik och Hawking offers new solution to black hole mystery på KTH:s webb.