Tre förlängda Wallenberg Fellowships
2019-12-06
Axel Englund, Rachel Foster och Martin Ott vid Stockholms universitet beviljas femåriga förlängningsanslag som Wallenberg Academy Fellows.
Språkbad inte tillräckligt för att lära ett nytt språk
2019-12-06
För vuxna räcker det inte att enbart vara på plats i ett land för att lära sig de vardagliga uttryck som modersmålstalarna av språket använder. Det krävs också ett aktivt engagemang för att utveckla språkkunskaperna. Det visar en ny avhandling i franska vid Stockholms universitet.
Vilken makt har algoritmerna över oss?
2019-12-04
Varje dag lämnar vi över kontrollen till maskiner vi inte förstår hur de fungerar. Stanley Greenstein vill sätta ljus på de svarta lådor av artificiell intelligens vilka fattar beslut som påverkar människor.
Policy brief: Bevara och utveckla miljöövervakningens långa tidsserier
2019-12-03
Miljöövervakningens långa tidsserier av miljödata utgör den vetenskapliga grunden för förståelse av storskaliga förändringar i havet. De är också en förutsättning för kostnadseffektiva åtgärder för ett friskare hav.
Ny bok om svenskt-kinesiskt miljösamarbete
2019-12-03
Professor Åke Bergman har stått i spetsen för ett projekt om miljögifter i Yangtzeflodens delta. Nu har resultaten redovisats för miljömyndigheten i Shanghai.
Spridning av könssjukdomar kan minska med hjälp av matematiska modeller
2019-11-27
En ny avhandling från Matematiska institutionen vid Stockholms universitet visar matematiska och statistiska modeller för hur könssjukdomar sprids. Med hjälp av dessa kan vi bättre förstå hur vi kan minska risken för fortsatt spridning.
Hårdare tag mot kemikalieblandningar
2019-11-11
Under hela livet utsätts människor för komplexa blandningar av mer eller mindre farliga kemikalier. Hur påverkar det oss och vad bör göras? Professor Christina Rudén har överlämnat en rapport till regeringen.
Ny upptäckt kan ge mer miljövänlig kemi
2019-11-07
Förenklade kemiska processer med mindre avfall och biprodukter. Det är möjliga fördelar av en ny upptäckt av forskare vid Stockholms universitet.
Varför stängde Sverige sina gränser?
2019-10-21
I januari 2016 stramade Sverige åt sin migrationspolitik. Gränskontroller mot Danmark infördes, och temporära istället för permanenta uppehållstillstånd började utfärdas. Vad säger den här omsvängningen om Sverige, och vad ligger bakom beslutet?
15 anslag från Riksbankens Jubileumsfond
2019-10-18
Riksbankens Jubileumsfond beviljar universitetet ett större program, elva projektbidrag, två infrastrukturprojekt och en Flexit-tjänst. Totalt rör det sig om närmare 70 miljoner kronor.
Från akademisk framgång till växande läkemedelsbolag
2019-09-25
Xbrane Biopharma är ett lovande bioteknikbolag med rötterna vid Stockholms universitet. Går allt som planerat blir bolagets första läkemedel godkänt 2021.
Applied Developmental Science
2019-09-24
Applied Developmental Science (ADS) uses what we know about human development in order to better people's lives. The research program "Applied Developmental Science" is consistent with Stockholm University's profile area ”Worlds and conditions of children and youth”.
Forskare ska frysa fast i Arktis ett år
2019-09-20
Den tyska isbrytaren Polarstern är på väg till Arktis för att frysa fast i isen och driva förbi Nordpolen. En av forskarna är Pauline Snoeijis Leijonmalm vid Stockholms universitet.
Materialdesign i nanoskala för ökad hållbarhet
2019-09-19
Med skogsavfall som huvudsaklig råvara designar Aji Mathew nya funktionella material – ner på atomnivå. Resultatet är olika nanomaterial med skräddarsydda egenskaper och tydlig hållbarhetsprofil.
Dags för storföretag att ta miljöansvar
2019-09-17
En handfull internationella företag har makten att öka hastigheten på (eller förhindra) övergången till ett hållbart samhälle. Det visar en ny studie från Stockholms Resilienscentrum.
Internationellt pris till Gunnar von Heijne
2019-09-09
Gunnar von Heijne, professor i teoretisk kemi vid Institutionen för biokemi och biofysik samt director vid SciLifeLab, tilldelas The Biophysical Society’s 2020 Anatrace Membrane Protein Award.
Kebnekaises sydtopp en meter lägre än nordtoppen
2019-09-09
Den årliga mätningen av Kebnekaises sydtopp har genomförts av forskare vid Stockholms universitet. Höjden på Sydtoppen var 2095,6 meter, det vill säga 1,2 meter lägre än Nordtoppens 2096,8 meter.
Expedition till outforskad grönländsk glaciär
2019-08-21
I augusti startar en forskningsexpedition med isbrytaren Oden till Ryderglaciären i nordvästra Grönland. Forskare ska undersöka kopplingen mellan klimatförändringar och glaciärer men även hur Grönland koloniserats.
Jakten på drivved i norra Arktis!
2019-08-09
Tusentals år gammal drivved kan ge ledtrådar till hur havsströmmar och havsis har varierat tillbaka i tiden.
Sommarhetta och torka i Europa under tolv århundraden
2019-08-06
De nutida trenderna i sommartorka faller hittills inte utanför ramen för de senaste tolv århundradenas naturliga variationer. Det visar en ny artikel som studerat sambandet mellan sommartemperatur och torka runt om i Europa.
Stenålderns megalitgravar i nytt ljus – användes av släktgrupper
2019-07-11
I en ny studie, som publicerats i tidskriften Proceedings of National Academy of Sciences USA, visar en internationell forskargrupp att det fanns släktskapsband mellan individer som begravts i megalitgravar för över 5000 år sedan. Studien genomfördes inom ramen för Atlasprojektet vid Stockholms universitet och Uppsala universitet. Släktskapsrelationerna visar att megaliterna användes av släktgrupper under stenåldern i nordvästra Europa.
Vart tar plasten i havet vägen?
2019-07-10
Hur beter sig mikroplaster i vatten och i marina näringskedjor? Det undersöker två doktorander från Stockholms universitet under en vetenskaplig kryssning från Kanada till Singapore.
Barnen till IS-anhängarna hamnar mellan stolarna
2019-06-28
Sverige har formellt inte juridiskt ansvar för medföljande barn till IS-anhängare som sitter fängslade i Syrien och Irak, men det finns starka moraliska skäl att ingripa till stöd och skydd för barnen.
Xiaodong Zou invald i KVA
2019-06-27
Kemiprofessor Xiaodong Zou har valts in i Kungliga Vetenskapsakademien.
Stort forskningsanslag ska utveckla grön kemi
2019-06-27
Finansiären Mistra satsar tillsammans med industrin 100 miljoner kronor på forskningsprogrammet SAFECHEM. Stockholms universitet tilldelas den största summan, cirka 30 miljoner kronor.
Hundratals växtarter har redan utrotats
2019-06-11
Nästan 600 växter har utplånats från planeten de senaste 250 åren visar en ny studie. Detta är dubbelt så många som fåglar, däggdjur och groddjur tillsammans.
Framgångsrik fysiker som vill folkbilda
2019-06-04
I en tid när experter och logiskt tänkande angrips från olika håll är det extra viktigt att popularisera forskning – och då kan astronomin vara en inkörsport. Förutom att vara en mycket framgångsrik forskare drivs astrofysikprofessor Hiranya Peiris av en vilja att folkbilda - och vartannat år ger hon sig dessutom in på ett nytt område hon inte kan.