Foto: Mats Lindgren/Mostphotos

Att klimatförändringarna fortsätter att påverka vår planet är inga nyheter. Växtsäsongerna förändras, väder och väderförändringar kommer oväntade, och hela ekosystem har förändrats. På grund av dessa förändringar behöver vi anpassa och förändra hur vi hanterar och förvaltar våra resurser, men också förutse förändringar som ett sätt att undvika konflikter i framtiden. 

Fiskenäringen har redan särskilda erfarenheter till klimatrelaterade konflikter. Till exempel bröt ett makrillkrig ut 2007 mellan EU, Norge och Färöarna, när makrillen flyttade in i Islands ekonomiska zon. Ett liknande ”krig” utbröt mellan USA och Kanada under 80- och 90-talen när laxen lämnade USA och simmade mot norr när temperaturen var varmare än normalt.

I en ny artikel publicerad i Science, där SRC:s Jessica Spijker är en av författarna, föreslår forskarna hur politiken bör ta hänsyn till fiskarters rörelser och flyttmönster som ett sätt att hantera konflikter över fisk, allt eftersom klimatet blir varmare. Artikeln undersöker framtida scenarior över vilka fiskarter som kommer att finnas i vilka ekonomiska zoner under 2100-talet.

 

Läs en populärvetenskaplig presentation av artikeln på SRC:s hemsida (på engelska)