Bolincentrets klimatfestival pågår till och med onsdag 15 maj i Geovetenskapens hus.
 

Bolincentrets klimatfestival blir välbesökt även i år. Cirka 2 000 skolelever, från mellanstadiet till gymnasiet, är föranmälda till festivalen som pågår 13–15 maj i Geovetenskapens hus i Frescati. Under festivalen möts Bolincentrets klimatforskare och skolelever under lekfulla former där eleverna får möjlighet att lära sig mer om klimatförändringarna och vad vi kan göra åt dem.
– Fokus ligger på hur vi ska kunna lösa klimatutmaningen och att vi ska förmedla en känsla av att det går att lösa dessa problem, säger Annika Granebeck som är kommunikatör vid Bolincentret.

På programmet finns föreläsningar om bland annat vad händer när marken tinar i Polartrakterna, om maten och klimatet samt om vad som händer med glaciärerna när temperaturen stiger. Det ordnas även laborationer för klasser och på onsdag eftermiddag svara forskare på frågor om klimatet.

Sällskapsspel om klimat

Sara Sjöberg med klimatspelet.

I Geovetenskapens hus finns även ett aktivitetstorg med cirka 20 utställare, bland annat SMHI. Skolverket, Vetenskapens Hus, Jernkontoret, Klimataktion och Lush. En av utställarna på är Sara Sjöberg, som studerar miljövetenskap vid Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi. Inom ramen för kursen Communicating environmental science, som är del i kandidatprogrammet i miljövetenskap, skapade hon sällskapsspelet Antropol. Det är ett tärningspel där den vinner som snabbast gör sig av med koldioxid. Under måndagen hade Sara en hel del skolelever i montern som spelade Antropol och förhoppningen är även att något företag ska vara intresserat att producera spelet.

Byt kläder och besök Aktivitetstorget

Annika Granebeck vid Bolincentret berättar att föreläsningarna under måndagen och tisdagen är fullbokad men att ströplatser kan finnas till onsdagens föreläsningar. Hon uppmanar studenter och medarbetare vid universitetet att besöka aktivitetstorget. Det finns på plan 3 i Geovetenskapens hus och är öppet klockan 10–15 den 13–15 maj. Hon vill även tipsa om att det är klädbytardag tisdag 14 maj. Inlämning av kläder klockan 10–11 och klockan 12–15 kan sedan de som lämnat in kläder byta till sig andra kläder.

Se hela programmet