Foto: Dr Oliver Konter, Mainz
Foto: Dr Oliver Konter, Mainz

 

—Det är märkvärdigt att den här stora, komplexa och imponerande organismen har överlevt så länge i en så ogästvänlig miljö, och i ett land som varit civiliserat i över 3000 år, säger dendrokronologen Paul J. Krusic som ledde expeditionen som hittade trädet. Trädet är en av ett dussintal tusenåriga individer i en skog långt upp i Pindosbergen.

—För flera år sedan läste jag en avhandling om just den här mycket intressanta skogen i Grekland. I vår forskning försöker vi bygga långa tidslinjer för att titta på klimatets utveckling, så att hitta gamla levande träd är viktigt. För att åldersbestämma ett träd behöver vi borrkärnor inifrån stammen, från barken och in till mitten. Borrkärnan från det här trädet är en meter och har 1075 årsringar, säger Krusic.

Tusen år av klimathistoria

Forskarna hoppas att variationerna i årsringarna från gamla träd kan berätta om hur klimatet och miljön var tusen år bakåt i tiden. Med tanke på var trädet växer och dess vördnadsvärda ålder har forskarna döpt trädet till ”Adonis”, efter skönhetens gud i den grekiska mytologin.

Foto: Dr Oliver Konter, Mainz
Foto: Dr Oliver Konter, Mainz

—Det är imponerande att tänka sig all den mänsklighetens historia som har omgett det här trädet, i alla fall ur ett västerländskt perspektiv. Tänk på alla imperier, bysantinerna, ottomanerna, alla människor som levt i den här regionen. Så många saker som kunde lett till att trädet fällts. Men som tur är har den här skogen stått orörd i mer än tusen år, säger Krusic.

De tusenåriga träden upptäcktes under en forskningsexpedition som leddes av Navarino Environmental Observatory (NEO), ett samarbete mellan Stockholms universitet, Academy of Athens och TEMES S. A. Observatoriet studerar klimatförändringar och hur de påverkar klimat och människor vid Medelhavet.

Tidslinje:

941 – Adonis gror till ett tallskott. Det bysantinska imperiet är på sin höjdpunkt. Från norden når vikingar fram till Svarta Havet.

1041 – Adonis är hundra år. I Kina publiceras en bok som beskriver krut. En man vid namn Macbeth kröns till kung av Skottland.

1191 – Adonis är 250 år. Universiteten i Oxford och Paris har grundats. Det tredje korståget krigar mot Saladin i det heliga landet.

1441 – Adonis är 500 år. Det ottomanska riket invaderar Grekland. Många grekiska intellektuella flyr västerut, och påverkar därmed renässansen. I Sverige hålls den första riksdagen i Arboga. Johan Gutenberg kommer snart att testa sin första tryckpress.

1691 – Adonis är 750 år. Isaac Newton har formulerat sina lagar om rörelse. Glass, te och kaffe introduceras i Europa.

1941 – Adonis är tusen år. Andra världskriget rasar. Grekland är ockuperat av Nazityskland, Italien och Bulgarien.