En vetenskaplig tågresa till CERN med Sara Strandberg
Den 15 april avgår tåget från Stockholm till Genève och ciceroner är partikelfysikern, professor Sara Strandberg från Fysikum och vetenskapsjournalisten Anna Davour från Forskning & Framsteg. Deltagarna får lära sig mer om vår materias minsta beståndsdelar med kvarkar, leptoner och andra elementarpartiklar. CERN är världens största laboratorium för partikelfysik och där finns Large Hadron Collider – världens största partikelaccelerator.
Sara Strandberg, professor i partikelfysik på Fysikum, Stockholms universitet. Foto: Gunilla Häggström
Partikelfysikgruppen vid SU forskar bl.a. på Higgspartikelns roll i olika utvidgningar av den rådande standardmodellen. Vi är också drivande i projekt som rör supersymmetriska utvidgningar av standardmodellen som bl.a. kan lösa Higgsmassans finjusteringsproblem och förklara den mörka materian.
— I ett stort projekt finansierat av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse söker vi efter den supersymmetriska partnern till toppkvarken med data från ATLAS-experimentet på CERN. Vi har dels flyttat fram våra gränser för massorna hos supersymmetriska partiklar, dels utvecklat nya sökstrategier och tekniker som förväntas vara till bestående nytta för området, förklarar Sara Strandberg.
Projektet löpte ut vid årsskiftet men de vetenskapliga samarbetena löper på.
Tack vare ett nytt anslag från Vetenskapsrådet till det svenska LHC-konsortiet är Sveriges deltagande i ALICE- och ATLAS-experimenten vid LHC finansierat i ytterligare 6 år. Det gör att man kommer att kunna fortsätta med den experimentella forskningen vid LHC. Konsortiet består av en representant per lärosäte från Stockholms universitet, KTH, Lunds universitet och Uppsala universitet. Totalt är ca 150 personer i Sverige involverade i forskningen vid CERN, varav ca 100 av dem vid LHC-experimenten.
Utöver stadsrundtur och besöket på CERN kommer resans deltagare också att få besöka en vingård där man producerar lokala viner.
— Det kan också bli ett vetenskapsquiz under tågresan, säger Sara Strandberg.
ATLAS-experimentet är ett av fyra stora experiment vid Large Hadron Collider-anläggningen (LHC) vid CERN och en av två generella detektorer som är utformade för att utforska ett brett spektrum av frågor om materiens grundläggande beståndsdelar och naturkrafterna.
I detta projekt använder vi data från ATLAS experimentet vid CERN för att leta efter nya Higgspartiklar i teorier som skulle leda till rätt asymmetri mellan partiklar och antipartiklar och skulle även leda till urgravitationsvågor.
I standardmodellen destabiliseras Higgsbosonens massa i hög grad av kvantkorrigeringar, och modellens fria parametrar måste vara extremt finjusterade för att man ska få fram den uppmätta Higgs-massan.
En supersymmetrisk utvidning av standardmodellen kan bl.a. lösa Higgsmassans finjusteringsproblem och förklara den mörka materian. I detta projekt söker vi efter den supersymmetriska partnern till toppkvarken med data från ATLAS-experimentet på CERN.
ATLAS-experimentet är ett av fyra stora experiment vid Large Hadron Collider-anläggningen (LHC) vid CERN och en av två generella detektorer som är utformade för att utforska ett brett spektrum av frågor om materiens grundläggande beståndsdelar och naturkrafterna.