Exportkontroll för forskningsverksamhet (för produkter med dubbla användningsområden)
Produkter med dubbla användningsområden (PDA) är produkter som kan användas civilt eller för forskning, men som också har egenskaper som kan användas för annat än fredligt bruk, t ex för militära ändamål, terrorism, eller för framställande av massförstörelsevapen. Exempel: vissa material, kemikalier och biologiska agens, vissa typer av instrument, datorer, programvaror, metoder/teknik och kunskap.
PDA får inte exporteras utanför EU utan tillstånd och i vissa fall krävs även tillstånd för överföring inom EU. Stockholms universitet måste säkerställa att all hantering av PDA genomförs i enlighet med gällande lagar och regleringar. Medarbetare som exporterar produkter, teknik, kunskap etc. ut ur landet, är skyldig att ta reda på om dessa produkter klassificeras som PDA. Som export räknas om produkten säljs, lånas ut, ges bort, är temporärt utanför Sveriges gräns.
Klassificeringen görs av ansvarig forskare, med stöd av kontaktperson/er för exportkontroll som finns på institutionen. Centralt på universitetet finns en exportkontrollhandläggare för stöd vid klassificering av produkter, samt för hantering av SU:s ansökningar om tillstånd för export, från myndigheten ’Inspektionen för Strategiska Produkter’, i de fall det behövs.
Kontaktpersoner exportkontroll på Fysikum:
Patrik Löfgren (patrik.lofgren@fysik.su.se)
Petra Björk (petra.bjork@fysik.su.se)
Kontakt Exportkontrollhandläggare SU centralt:
E-post: exco@su.se
Mer information och checklista för klassificering av PDA: Medarbetarwebben/Forskning/Etik och juridik/Exportkontroll för produkter med dubbla användningsområden (PDA): https://medarbetare.su.se/forskning/etik-och-juridik/exportkontroll-for-produkter-med-dubbla-anvandningsomraden-pda
Rutiner för arkivering av dokumentation gällande PDA
Dokumentation som rör PDA ska arkiveras (diarieföras). Mer information i SU:s ’Handläggningsordning för exportkontroll’:
https://medarbetare.su.se/vart-su/styrning/regelboken/sakerhet-och-fortroendeskadligt-agerande/handlaggningsordning-for-exportkontroll
Använd checklistan ’Checklista för klassificering av PDA’ som hjälpmedel för att avgöra om en produkt eller en teknik omfattas av exportkontroll.
https://medarbetare.su.se/forskning/etik-och-juridik/exportkontroll-for-produkter-med-dubbla-anvandningsomraden-pda
Om beslutet efter ifylld checklista blir att tillstånd inte behöver sökas, så ska signerad checklista (’Checklista för klassificering av PDA’) med resultatet arkiveras. Dokumentet ska skickas i PDF-format till Fysikums registrator (registrator@fysik.su.se). Namnge dokumentet enligt följande:
’Checklista för klassificering av PDA_produktnamn_förnamn+efternamn på ansvarig forskare_datum’.
Exempel: ’Checklista för klassificering av PDA_maskin_Anna Andersson_2025-01-09’.
Om resultatet efter ifylld checklista däremot blir att tillstånd behöver sökas, så ska universitetets centrala exportkontrollhandläggare kontaktas (exco@su.se), för hantering av ansökan om tillstånd från berörd myndighet.