Ny student
Välkommen till dig som är ny student på Fysikum! På den här sidan har vi samlat viktig och praktisk information för dig som precis ska börja studera fysik hos oss.
För att få en lyckad terminsstart finns det ett antal praktiska moment du måste göra, såsom att aktivera ditt universitetskonto och registrera dig på dina kurser. Allt du behöver göra finns samlat här nedan.
Ny student på SU? Kolla här!
Aktivera konto och registrera dig
För att få tillgång till alla IT-tjänster och behålla din plats på utbildningen är det viktigt att du aktiverar ditt studentkonto och registrerar dig på dina kurser.
Antagning och registrering till kurser på Fysikum
Vad för IT-system behöver jag känna till?
På Fysikum och Stockholms universitet finns en rad olika IT-tjänster för studenter. Här har vi samlat länkar till system, verktyg och tjänster som du som student vid Stockholms universitet behöver.
Hur hittar jag schema till mina kurser?
Schema för våra kurser hittar du på respektive kurs hemsida eller via SUs sökfunktion. För kurser som använder den digitala lärplattformen Athena kommer även schemat finnas tillgängligt där. För mer information om scheman kan du läsa på SUs webb.
Läsårets översiktschema för Fysikum hittar du här
Flera undervisningsformer på Fysikum
På universitetet förekommer en rad olika undervisningsformer. Vanligen är det inte obligatorisk närvaro på föreläsningar och räkneövningar, medan deltagande på laborationer och examinationer är obligatoriskt för godkänt betyg.
Föreläsning
Föreläsningar/lektionsundervisning hålls av en disputerad lärare och består av teorigenomgång som behandlar de centrala delarna av kursen. Ett effektivt utnyttjande av undervisningen kräver förberedelse och aktivt deltagande från din sida.
Räkneövning och tutorundervisning
Räkneövning bedrivs i mindre studentgrupper. De leds av en lärare, men bygger på att du och de övriga i din grupp deltar aktivt. Beroende på önskemål från studentgruppen kan tyngdpunkten skifta mellan genomgång av den teori som presenterats under en föreläsning eller lösningar av räkneuppgifter. I allmänhet ökar inslaget av räkneövningar mot slutet av en kurs.
Laboration
Laborationerna kommer vara en väsentlig del i din fysikutbildning. Hos oss på Fysikum gör du laborationerna ofta i par, men du ska lämna in en laborationsrapport som du skriver själv. En labb görs normalt efter det att motsvarande teori behandlats på föreläsningar.
Examination
Den vanligaste examinationsformen på Fysikums kurser är ett skriftligt prov, en så kallad tentamen. Olika kurser kan dock ha olika former av examination, det kan till exempel vara inlämningsuppgifter eller muntlig redovisning.
Studie- och matplatser för studenter
Som student på Fysikum har du tillgång till både lunchrum och studieplatser, och du behöver inte lämna campusområdet. I anslutning till studieplatserna finns också mindre grupprum för studier i grupp.
Studie- och matplatser för studenter.
Kontakt
Välkommen att kontakta studentexpeditionen för praktiska frågor kring dina studier på Fysikum, eller studievägledningen för frågor kring anmälan, antagning, studieuppehåll, arbetsmarknad med mera.
- Besöksadress
AlbaNova
B-korridoren plan 4.
- Mottagningstider
Helgfri måndag - torsdag kl. 09:00- 11:30 och 13:00-15:00.
- Telefontider
Helgfria vardagar kl. 09:00-15:00.
- Avvikande mottagningstider
Stängt fram till lunch måndag 13 jan.
- Besöksadress
AlbaNova, B4:1045
Plan 4, bredvid studentexpeditionen.
- Möten online
Vi har även möjlighet att ha videomöten online, men då endast förbokade tider.
- Mottagningstider
Drop-in varje helgfri tisdag och torsdag 12:30-13:30.
- Telefontider
Helgfria vardagar 09:00-15:00.
- Avvikande mottagningstider
Stängt över jul- och nyårshelgen (21 dec.-7 jan.)
Senast uppdaterad: 20 december 2024
Sidansvarig: Fysikum