Antagningsprov ökar dina chanser att komma in på din drömutbildning

Fysikum avsätter varje år ett antal platser på Kandidatprogrammet i fysik och Sjukhusfysikerprogrammet till sökande som skriver Matematik- och fysikprovet. Det är samma prov som sedan flera år använts vid KTH, Chalmers och för Kandidatprogrammet i matematik vid Stockholms universitet.

Du kan öka dina chanser att bli antagen till Kandidatprogrammet i fysik eller Sjukhusfysikerprogrammet genom att skriva Matematik- och fysikprovet. För att provresultatet ska räknas krävs att du får minst 30 poäng.

Tidigare har platserna på kandidatprogrammet i fysik och Sjukhusfysikerprogrammet i första hand fördelats efter det totala snittbetyget från gymnasiet. Men det visar inte alltid hela bilden. Vi har sett att det finns studenter som klarar sig väl inom våra program, även om deras snittbetyg inte ligger i topp. Kanske är de särskilt intresserade av fysik jämfört med andra ämnen i gymnasiet, och dessa studenter vill vi gärna ge en extra chans. Samtidigt vill vi också markera att studier hos oss kräver goda förkunskaper i just matematik och fysik. Våra kurser ligger på samma höga nivå som till exempel teknisk fysik vid KTH, och det tror vi blir tydligare nu när vi använder samma antagningsprov.

Den stora skillnaden för den som söker är att den har en extra möjlighet att meritera sig. Utöver snittbetyg från gymnasiet och högskoleprov, kan du alltså välja att även skriva Matematik- och fysikprovet. Detta är helt frivilligt och du kan bara öka dina chanser - du förlorar alltså inte på att försöka. Platserna i provgruppen går till de som har klarat provet bäst. Precis som tidigare kommer platser också att fördelas via högskoleprov och snittbetyg, så att skriva provet innebär bara att du är med i en extra grupp. Notera att provet inte påverkar din behörighet - du måste uppfylla den särskilda behörigheten oavsett provresultat.

  1. Anmäl dig till Kandidatprogrammet i fysik eller Sjukhusfysikerprogrammet vid Stockholms universitet via antagning.se.
  2. Gå in på www.matematik-och-fysikprovet.se och anmäl dig för att skriva provet. Du kan skriva i Göteborg (Chalmers), Stockholm (KTH) eller Luleå (LTU).

Provet består av två delar; en i matematik och en i fysik. För att resultatet på provet ska räknas måste du ha minst 30 poäng totalt (max är 75). Om du får ett godkänt resultat kommer detta automatiskt att skickas till antagningssystemet, och därmed öka dina chanser att erbjudas plats.

Läs mer om antagningsprov

På denna sida