Arbete och karriär

Fysiker är en liten exklusiv grupp på den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten är låg och de som utexamineras får nästan undantagslöst kvalificerade arbeten.

Photo credit: Martin Wolf, IceCube/NSF
ICeCube, ett av världens största forskningsprojekt. Med forskare i förgrunden. Photo credit: Martin Wolf, IceCube/NSF

En utbildning i fysik är bred samtidigt som den ger djupa ämneskunskaper inom fysikens kärnområden. Dessutom är utbildningen utformad för att förhöja flera förmågor och egenskaper som gör fysiker attraktiva på arbetsmarknaden, till exempel problemlösning, analytisk förmåga och projektledning.

Eftertraktade inom högteknologiska branscher

Fysiker är eftertraktade inom alla branscher som ägnar sig åt högteknologisk forskning och utveckling; exempelvis inom telekom, fordonsindustrin och annan verkstadsindustri. Efterfrågan finns inom såväl näringslivet som myndigheter, t.ex. försvaret eller på universitet och högskolor. Fysiker arbetar inom en mängd områden såsom inom data och elektronik, material-, bio-, energi- och processteknik, astronomi, meteorologi och kärn- och strålningsfysik. Även inom informationsteknologi, ekonomi och försvar behöver man dem som kan hantera omfattande beräkningar och komplexa modeller.

Varierade arbetsuppgifter

Som fysiker kan du arbeta med allt från kvalificerat utredningsarbete, planera och genomföra experiment och värdera resultaten, till att utveckla och tillämpa teoretiska modeller. Du får kombinera vetenskapligt och abstrakt tänkande med ett praktiskt handlag och du får arbeta såväl självständigt som i grupp.

Det finns idag ett stort behov av sjukhusfysiker på arbetsmarknaden då hälften av världens cancerpatienter behandlas med strålterapi och diagnostiska metoder baserade på joniserande och icke-joniserande strålning. För dig som vill kombinera fysik med biologi och medicin är sjukhusfysiker ett spännande yrke där du dels arbetar med behandling och undersökning av patienter men också i forsknings- och utvecklingsprojekt. 

Vill du inte arbeta som sjukhusfysiker på sjukhus kan du arbeta vid något medicintekniskt företag, eller med strålsäkerhetsfrågor vid kärnkraftverk och Strålsäkerhetsmyndigheten. Det finns också möjlighet att fortsätta med en forskarutbildning efter examen.
 

Porträtt
Rebecca Titternes tycker att det är varierande, utvecklande och givande att arbeta kliniskt.

 

 

Det roligaste är när vi jobbar i team och utför positiva förändringar för både patienter och personal

Rebecca Titternes tog examen från sjukhusfysikerprogrammet 2020 och fick genast en tjänst på Karolinska universitetssjukhuset där hon idag arbetar med diagnostik. 

Läs hela intervjun med Rebecca här

Det finns ett stort behov av lärare som arbetar med matematik, teknik och naturvetenskap såväl i grundskolan som i gymnasieskolan och vuxenutbildningen. En analys från Universitetskanslerämbetet 2019 visade att framtida lärarbrist ser ut att bli allra störst på högstadielärare inom matematik, naturvetenskapliga ämnen och teknik.

Läs mer om att bli fysiklärare här!

 

Goda utsikter på arbetsmarknaden

Enligt SACO-skriften ”Framtidsutsikter - arbetsmarknaden för akademiker 2022” råder god balans för fysiker på arbetsmarknaden och prognosen visar att det framåt fortsatt kommer att vara en balans mellan antal nyutexaminerade och antal lediga jobb. Såväl statliga myndigheter, universitet och forskningsinstitut som den privata sektorn anställer utexaminerade fysiker. Många går efter grundexamen vidare till forskarstudier.

Läs rapport Framtidsutsikter - SACO.

 

Efter studierna

Naturvetenskapliga fakulteten har undersökt var studenterna som läst naturvetenskap på Stockholms universitet hamnar efter avslutade studier. Över 90% av de tillfrågade som läst fysik var nöjda med sin utbildning och över 60% svarade att utbildningen hade hög relevans för deras nuvarande arbete. Medianlönen låg på 26 000 - 30 000 för examinerade fysiker och 34 000 - 38 000 för sjukhusfysiker.

Läs rapporten Efter studierna.

 

Matematiken, fysiken och datalogin i arbetslivet - arbetsmarknadsdag

Under vårterminen varje år arrangerar Fysikum tillsammans med Matematiska institutionen en arbetsmarknadsdag för studenter inom fysik/matematik och datalogi. Dagen ger besökarna större kunskap och möjligheter på arbetsmarknaden samt tillfälle att knyta kontakter med arbetsgivare genom de alumner som föreläser och genom företagen som medverkar som utställare.

Matematiken, fysiken och datalogin i arbetslivet - arbetsmarknadsdag.

 

Möt Fysikums alumer

Alumn är vad man kallar en tidgare student

Narit Pidokrajt är alumn från Fysikum med examen inom teoretisk fysik. Idag arbetar han som gymnasielärare och gillar att inspirera sina elever med historier om astronauter, nobelpristagare och svarta hål. När han inte är upptagen med att hoppa ut ur flygplan.

Möt fler av Fysikums alumner

På denna sida