Skillnaden mellan en civilingenjör och en fysiker

Vad är egentligen skillnaden mellan en civilingenjörsutbildning och en universitetsutbildning i fysik? Många har ställt sig den frågan genom åren — och besvarat den på olika sätt. Frågan har inget entydigt och enkelt svar, men utbildningarna skiljer sig åt en del. Här nedan har vi försökt förklara skillnanden, men också lite likheter, mellan de två utbildningarna.

Att veta hur en civilingenjörsutbildning och en ämnesexamen i fysik skilljer sig åt kan underlätta valet innan du ska börja studera. Innan vi förklarar skillnaden kan vi först slå fast att båda utbildningarna är mycket bra och att arbetsmarknaden efter examen i båda fallen är god och i stort gemensam för de två utbildningarna. Alltså karriären efter en civilingenjörsexamen och en masterexamen i fysik ser ofta väldigt lika ut. Teknisk fysik är den civilingenjörsutbildning som är mest lik en universitetsutbildning i fysik. 

Fysik kontra teknik

Fysikutbildningen på universitetet ger, under de fem första terminerna, en bred och djup kunskap om fysikens alla kärnområden (den klassiska mekaniken, relativitetsteorin, elektromagnetismen, vågrörelseläran, termodynamiken och kvantmekaniken). De övriga ämnen som läses (matematik, experimentell metodik och numeriska metoder) är vad som behövs för att klara av och förstå denna fysik. Efter fem terminer kan man välja kurser fritt efter eget intresse. Under motsvarande period med obligatoriska kurser på civilingenjörsutbildningen i teknisk fysik läses liknande fysikkurser som på universitet men dessutom kurser av mer teknisk natur (som t.ex. hållfasthetslära och elektronik). Man täcker alltså ett något större kunskapsområde på en civilingenjörsutbilning, vilket betyder att man har mindre tid för fysiken och fördjupar sig inte på samma sätt inom ämnet. På universitetet ges mer tid och möjlighet att tränga djupare in i den teoretiska fysiken. Fysik är ett ämne som kräver mycket tid och funderande — universitetet erbjuder mycket goda möjligheter till detta.

Forskningsanknytning

Fysikum vid Stockholms universitet är en institution med många lärare, som nästan alla också är aktiva forskare inom grundforskningen. Våra utbildingar har också relativt få studenter jämfört med civilingenjörsutbildningar. Atmosfären är informell med nära kontakter mellan studenter och mellan utbildning och grundforskning. Vi anser att denna forskningsanknytning är viktig för att på sikt upprätthålla kvalitén i undervisningen. Vår erfarenhet är också att forskningsanknytningen stimulerar undervisningen och studenterna. Många av våra studenter funderar på att i framtiden fortsätta med forskarutbildning i fysik — för dessa är den nära kontakten med forskarna och forskningen av särskilt stor betydelse.

Färre timmar för undervisning ger plats till reflektion och utveckling

Som student på Fysikum har du ofta något färre schemalagda timmar än på de flesta civilingenjörsutbildningar. Detta är en del av universitetets idé och själ. Universitetet är inte en skola där man sitter på lektioner hela dagen och har läxor. Det allra viktigaste är istället de egna studierna — antingen hemma eller gärna tillsammans med studiekamraterna. Det senare uppmuntras genom att många av kurserna har inlämningsuppgifter som får lösas i grupp men också kan ge poäng på tentamen. Idén här är att man lär sig mycket på att samtala och diskutera med sina studiekamrater och att förklara för varandra. Föreläsningarna, laborationerna och lärarna är viktiga hjälpmedel för studenten i hens strävan efter kunskap och lärdom — men i sistone är det det egna, icke schemalagda, arbetet som är avgörande. Universitetsstudenten har alltså större frihet — men det är en frihet under ansvar.

 

Översikt av skillnaderna mellan en fysikutbildning och civilingenjörsutbildning

Nedan har vi sammanfatat några av de generella skillnaderna och likheterna. De är förstärkta för att förtydliga att viss skillnad finns även om tillexmpel teknisk fysik och en univeristetsutbildning i fysik är väldigt lik. Det är fortafarnde så att karriären efter en civilingenjörsexamen och en masterexamen i fysik ofta ser lika ut.

Fysik på SU     Teknisk/civilingenjör utbildning
Fokus på fördjupande ämnesstudier i fysik                 Fokus på bredd och tillämpning
Mer tid och möjlighet att tränga djupare in i fysikämnet Studier i grundläggande fysik, men också obligatoriska kurser av mer teknisk natur
Fokus på "varför" Fokus på "hur"
Öppna, forskningsnära laborationer Laborationer i övningslab för större studentgrupper

Heltidsstudier med mer tid avsatt för att plugga självständigt och med studiekamrater

– frihet under ansvar

Heltidsstudier med mer schemalagda aktiviteter
Läser få kurser i taget - mer fokuserade studier Läser flera olika kurser parallellt

Informell atmosfär och nära kontakt med dina lärare som också är forskare

Större undervisningsgrupper
Möjlighet att söka doktorandtjänster Möjlighet att söka doktorandtjänster
Bra arbetsmarknad Bra arbetsmarknad

 

På denna sida