Studera hos oss
Vi erbjuder spännande studier i fysik med små studentgrupper och aktiva forskare som lärare. Utbildningen håller en hög kvalitet med stark koppling till forskning. Efter en examen i fysik får du en bred kompetens och blir eftertraktad på arbetsmarknaden.
Fysiker - en exklusiv grupp på arbetsmarknaden
Fysiker är en liten exklusiv grupp på den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten är låg och de som utexamineras får nästan undantagslöst kvalificerade arbeten. Som fysiker kan du arbeta med forskning och utveckling inom privat eller offentlig sektor och med yrken som exempelvis utvecklare, analytiker och systemingenjör.
Fysikers breda utbildning och djupa kunskap inom fysikens kärnområden gör dem eftertraktade inom alla branscher som ägnar sig åt högteknologisk forskning och utveckling.
Praktik i fysik - prova dina färdigheter
Som student hos oss kan du redan under din utbildning pröva dina färdigheter och få arbetslivserfarenhet i en verklig miljö Praktik i fysik
Bli lärare i fysik och matte
För att bli lärare i fysik krävs goda kunskaper i fysik, matematik och pedagogik. Vill du bli fysiklärare för grundskolan årskurs 7-9 och/eller gymnsium läser du därför först Kandidatprogrammet i fysik och sen en Kompletterande Pedagogisk Utbildning (KPU).
Vägar till att bli fysiklärare
Skillnaden mellan en civilingenjör och en fysiker
Vad är egentligen skillnaden mellan en civilingenjörsutbildning och att utbilda sig till fysiker? Många har ställt sig den frågan genom åren — och besvarat den på olika sätt. Frågan har inget entydigt och enkelt svar. Utbildningarna skiljer sig åt en del, med de har också en del likheter.
Skillnaden mellan en civilingenjör och en fysiker
Möt våra studenter
Att studera fysik på Stockholms universitet innebär mycket mer än att gå på föreläsningar och skriva tentamen. Vi har också ett aktivt studentliv och stor gemenskap. Oavsett om du vill få inflytande över din utbildning eller hitta på roliga saker tillsammans med andra studenter så finns något för dig.
Här kan du träffa några av våra studenter, som berättar om sina erfarenheter utav fysikstudier.
Eleonora, fysikstudent på grundnivå
"Efter varje kurs tänker man, det kan inte bli så mycket kunde bli coolare än så här. Men så blir det det"
Bee, fysikstudent på grundnivå
Bee Crinnion kom från England till Sverige 2017 och studerar astronomi och fysik på kandidatprogrammet.
... redan från första dagen på programmet kändes det bra - samma känsla som när jag kom till Sverige och insåg att nu jag hade hamnat rätt!
Bee om hennes val av utbildning och att vara studentambassadör
Stefan, fysikstudent på avanceradnivå
"En pluggkompis är guld värt"
Stefan har läst både kandidat- och masterprogrammet i fysik vid Fysikum. Under studietiden var han också drivande i fysikernas ämnesförening Quanta i flera år.
Aiste, masterprogrammet beräkningsfysik
... jag gick på magkänslan och valde fysiken.
Aistes väg från IT-säkerhet till fysikforskning
Daniel, masterprogrammet i teoretisk fysik
Sharon, doktorand
"Jag sysslar med något som ingen annan gjort förut"
Sharon Berkowicz är uppvuxen i Stockholm. Tidigare studerade hon civilingenjörsprogrammet i teknisk kemi vid Kungliga tekniska högskolan (KTH), men är numera doktorand i kemisk fysik vid Stockholms universitet.
Möt våra lärare
De flesta av våra lärare är även framgångsrika forskare. Du som student har alltså möjligheten att ha nära kontakt med den senaste forskningen.
Sara Strandberg om mörk materia
Sara Strandberg är forskare på CERN och är en av våra lärare.
Eva Lindroth om hur laserpulser visar hur elektronerna rör sig
Eva Lindroth, professor i teoretisk atomfysik vid Fysikum, berättar hur man kan titta i atomernas värld i slow motion tack vare mycket snabba laserpulser.
Anders Nilsson om vattens märkliga egenskaper
Forskarna vid Fysikum är med och utvecklar en ny kraftfull så kallad röntgenlaser i samarbete med ledande laboratorier i USA och Tyskland. Tekniken gör det möjligt att studera material och biomolekyler på tidsskalor ned till miljondelar av en miljarddels sekund och med en upplösning som urskiljer enskilda atomer och molekyler. Anders Nilsson är professor i kemisk fysik vid Fysikum.
Alla våra utbildningar
Fysikum erbjuder hela utbildningar, som leder till en examen, men också enskillda kurser i fysik.
Hur söker jag till kurser och program vid Fysikum?
Letar du efter kompetensutveckling inom ditt nuvarande arbete, gradvis omskolning eller kanske du vill läsa några kurser i fysik för skojs skull.
Fysikkurser för livslångt lärande
Kontakt
Studievägledare på Fysikum: studievagledare@fysik.su.se
Senast uppdaterad: 14 januari 2025
Sidansvarig: Fysikum