Examensarbeten

För att kunna få en kandidat- eller masterexamen krävs ett självständigt arbete, också kallat examensarbete. Det är ett projekt som görs individuellt med handledning av någon av Fysikums forskare.

Student som skriver på laptop.
Foto: Niklas Björling/Stockholms universitet

Till skillnad från våra vanliga kurser så kan självständiga arbeten göras när som helst på året. 

För självständigt arbete på grundnivå (15 hp) krävs förutom projektet också genomförd seminarieserie om vetenskaplighet. Denna är gemensam för hela Naturvetenskapliga fakulteten. Mer information och anmälan hittar du på fakultetens hemsida.

Nedan har vi samlat information och instruktioner gällande självständiga arbeten/examensarbeten. För att underlätta din planering och ditt genomförande av examensarbetet har vi också tagit fram checklistor. De går också att hitta på Fysikums informationssida i Athena under Examensarbete/Degree project i Planeringar.

Checklista för arbete på grundnivå (15 hp)

Checklista_kandidat (39 Kb)


Checklista för arbete på avancerad nivå (30-60 hp)

Checklista för masteruppsats (34 Kb)

 

Du som student ansvarar själv för att hitta handledare och komma överens om ett lämpligt projekt. Många gånger kan forskargrupperna utveckla projekt efter önskemål och intresse hos dig som student. Ta kontakt med de forskargrupper på Fysikum du är intreserad av för att diskutera olika möjligheter. I Fysikums informationssida i Athena kan du hitta avdelningarnas presentationer från den senaste infoträffen om examensarbeten. Det kan också finnas färdiga förslag på examensarbeten på forskargruppernas hemsidor liksom på Fysikums anslagstavla.

Gå till Fysikums forskningsavdelningar

Gå till Athena

Externa arbeten på företag eller på andra institutioner hittar du själv genom att söka på nätet, till exempel på Stockholms universitets kärriärportal MyCareer, där företag lägger upp förslag till projektarbeten. Om du väljer att göra ett externt examensarbete behöver du även ha en biträdande handledare som är lärare på Fysikum. 

Gå till MyCareer

 

Examensarbeten görs normalt på heltid. Tiden för ett heltids examensarbete är 1,5 hp per terminsvecka, d.v.s. 10/20/30/40 terminsveckor för ett arbete om 15/30/45/60 hp. Det akademiska året består av 2 terminer om 20 veckor + 12 veckors sommaruppehåll. Sommaruppehållet räknas alltså inte in i din tid. I vissa fall kan dock arbetet göras på deltid, t.ex. om du behöver läsa en annan kurs parallellt.

Arbete på grundnivå (15 hp)

Examensarbeten på kandidatnivå omfattar alltid 15 hp, men beroende på vilket program du läser blir du registrerad på olika kurser:

Arbete på avancerad nivå (30-60 hp)

Examensarbeten på masternivå kan omfatta 30, 45 eller 60 hp där olika projekt kan förutsätta olika längd på arbetet. Beroende på vilken omfattning ditt examensarbete blir du registrerad på olika kurser:

För en diskussion om vilken omfattning på examensarbetet som passar bäst för just dig hänvisar vi till programansvarig för respektive program. 

 

Tillsammans med din handledare tar du fram en projektplan där du ger en kort beskrivning av projektet. Du skickar sedan projektplanen till relevant ansvarig för examensarbeten (kursansvarig). Du hittar kontaktinformation längst ner på sidan.

Projektplanen ska innehålla en preliminär titel, antalet högskolepoäng, namn på handledare (och ev. biträdande handledare), en kort beskrivande text samt en preliminär tidsplan för projektet. Projektplanen måste innehålla information nog för att kursansvarig ska kunna avgöra om den uppfyller kursplanens krav ”forskningsprojekt inom fysikområdet”.

 

När ansvarig för examensarbeten godkänt din projektplan tilldelas du en kontaktperson. Tillsammans med din kontaktperson diskuterar du projektplanen och upprättar ett kontrakt där start- och slutdatum för examensarbetet anges. Detta kontrakt lämnas sedan till studentexpeditionen varefter du blir registrerad på den kurs som motsvarar nivån och antalet poäng på arbetet. Din kontaktperson fungerar normalt också som examinator för kursen.

Om du vill göra ditt projekt på deltid ska du diskutera detta med din kontaktperson före projektets start, och det ska skrivas in i ditt kontrakt. Vid längre tids sjukdom bör du anmäla detta till Försäkringskassan för att vara säker på att få förlängd tid.

 

Uppföljning

Då du skriver kontraktet kommer ni också överens om tidpunkt för ett uppföljningsmöte c:a en månad efter starten av arbetet. Avsikten är att du ska få möjlighet att diskutera tidsplanen och hur arbetet fortskrider, samt att ta upp eventuella problem. Om du vill kan handledaren närvara vid mötet. Under arbetets gång kommer din kontaktperson fortsätta att följa upp hur arbetet går. Du är naturligtvis också själv alltid välkommen att kontakta din kontaktperson om du har något du vill ta upp.

Handledartid och rätt att byta handledare

Handledaren för ett examensarbete skall vara tillgänglig under den terminstid som projektet löper. Du har rätt till minst en timmes handledning per vecka, men det är naturligt att handledningens omfattning varierar beroende på arbetets karaktär och dina egna önskemål. Om du anser att handledningen inte fungerar tillfredsställande, vänd dig i första hand till din kontaktperson. Om problemen inte går att lösa har du rätt att begära byte av handledare hos institutionsstyrelsen.

Fria utskrifter

Under den tid som ditt examensprojektet pågår får du tillgång till fria utskrifter via Printomat på Fysikum. För att få tillgång till detta ska en blankett fyllas i och lämnas till Ronni Barouta (A4:1015, ronni.barouta@fysik.su.se) tillsammans med en kopia på kontraktet. Slutdatum sätts till det slutdatum som står på kontraktet + 1 månad. Om nödvändigt kan tiden förlängas efter förnyad ansökan.

Blanketten om tillfälligt konto Printomat. (73 Kb)

 

 

 

Börja gärna skriva rapporten så tidigt som möjligt! Om du använder Word så rekommenderas Stockholms universitets formatmall (111 Kb) för studenter och här finns en mall för Latex (63 Kb) .

Rapporten skall skrivas på engelska eller svenska. Skriv den så att även fysiker som inte är experter inom det område du behandlar kan läsa den med behållning. En lämplig målgrupp är dina kurskamrater. Tänk på att dina bedömare inte nödvändigtvis är experter inom området för just ditt arbete.

I rapportens inledning ska arbetsuppgiften och något om hur du angripit den beskrivas. Du bör också försöka sätta in ditt projekt i ett större sammanhang med samhällskoppling så att läsaren kan förstå varför uppgiften genomförts. Om arbetet görs externt kan den externa arbetsplatsens titelblad accepteras.

I avslutningen ska arbetets resultat redovisas och kommenteras. Var noga med strukturen så att det går att följa en ”röd tråd” genom texten. Hänvisningar till andra fysikers resultat, eller till kända samband, skall åtföljas av referenser enligt det mönster som används i vetenskapliga tidskrifter. Tänk också på att rapporten blir mer läsbar om visst material redovisas i bilagor t.ex. programutskrifter, längre formelhärledningar m.m. Tabeller skall förses med rubriker och figurer med bildtext. Glöm inte beteckningar och enheter på koordinataxlar.

Rapporten ska innehålla en sammanfattning, ca. en halv A4-sida lång. En engelsk sammanfattning ska ha rubriken "Abstract". Sammanfattningen placeras direkt efter titelbladet.

När det gäller den skriftliga rapportens omfång kan dessa riktlinjer följas; 20 sidor exklusive bilagor för ett arbete som omfattar 15 högskolepoäng och 50 sidor exklusive bilagor för ett arbete som omfattar 45 högskolepoäng. Notera dock att textens längd ska bestämmas av hur mycket som behövs för att förmedla innehållet enligt ovan. En lång text ses inte som ett bevis på hög kvalitet. Tvärtom kan en onödigt lång och/eller ostrukturerad text ses som en brist.

Rapporten skall skrivas med dina egna ord. Detta innebär naturligtvis att plagiat inte får förekomma. Du kan läsa mer om plagiat här. Det innebär också att texten inte får genereras av AI-verktyg som t.ex. ChatGPT.

 

Inlämning av rapport

Då rapporten är färdigskriven ska en PDF skickas till kursansvarig. Kursansvarig kontrollerar därefter med universitetets textmatchningsverktyg att rapporten inte innehåller delar som är plagiat. Om rapporten inte har uppenbara allvarliga brister utser kursansvarig en person från kommittén för examensarbeten, som tillsammans med examinatorn utgör din betygsnämnd och ska bedöma ditt arbete.  Efter genomläsning av rapporten bedömer de om du gjort ett tillräckligt bra arbete för att du skall få avsluta arbetet med den obligatoriska muntliga redovisningen. I annat fall får du möjlighet att revidera rapporten.

Presentation

En muntlig presentation av examensarbetet ska hållas vid Fysikum. Datum för presentationen planeras tillsammans med handledare och betygsnämnd. Presentationen skall ges som ett föredrag på 30-45 minuter. Därtill skall avsättas minst 30 minuter för frågor och diskussion. Presentationen är offentlig. Tid och plats kan om så önskas anslås på institutionens anslagstavlor. Presentationen kan också läggas in som ett evenemang i Fysikums kalender. Det görs via formuläret för anmälan av evenemang. I samband med presentationen inhämtar betygsnämnden normalt synpunkter från handledaren om hur arbetet har genomförts.

 

Ett examensarbete på Fysikum ska utföras enskilt eller så att den enskildes del i arbetet kan särskiljas och betygsättas för sig. Arbetet betygsätts av en betygsnämnd bestående av två lärare. En av dessa (normalt kontaktpersonen) fungerar som examinator. Betygsnämnden inhämtar synpunkter på hur arbetet har utförts från handledaren, men handledaren deltar inte i betygssättningen. En eventuell extern handledare ska konsulteras av betygsnämnden före betygsättningen. Examensarbetet betygsätts med något av betygen A, B, C, D, E, F, eller Fx, där A-E är godkända betyg.

Betygskriterier

Till grund för bedömningen av ett examensarbete på Fysikum ligger i huvudsak tre punkter; skriftlig rapport, muntlig redovisning och hur examensarbetet utförts. För ett kandidatarbete läggs lika stor vikt vid samtliga punkter. För ett masterarbete ges följande vikter: 50% för den skriftliga rapporten, 25% för den muntliga redovisningen, 25% för hur arbetet har genomförts.

1. Den skriftliga rapporten

  • Vetenskaplig kvalitet (förståelse, vetenskapligt angreppssätt, diskussion av resultaten, slutsatser)
  • Innehåll (urval av materialet som presenteras, t.ex. teori, resultat, figurer, tabeller)
  • Form (disposition, figurers och tabellers kvalitet, korrekta referenser)
  • Språkhantering (vetenskapligt uttryckssätt, språklig och saklig korrekthet, rigorositet)

2. Den muntliga redovisningen

  • Vetenskaplighet (förståelse av problemet, konsistens med den skriftliga rapporten)
  • Innehåll (urval av materialet som presenteras, t.ex. teori, resultat, figurer, tabeller)
  • Framförande (tydlighet, form och rigorositet)
  • Diskussion (förmåga att besvara frågor, försvara arbetet och nivån på den vetenskapliga diskussionen)

3. Hur arbetet har genomförts (handledaren konsulteras, men deltar inte i betygssättningen)

  • Planering och uppföljning, dokumentation av arbetet
  • Experimentell/teoretisk skicklighet, självständighet
  • Förmåga att självständigt dra slutsatser
  • Initiativförmåga

 

Betyg Typisk prestationsgrad % Benämning Beskrivning
A 94-100 Utmärkt Studenten har uppfyllt samtliga kriterier på ett mycket bra, eller på ett fåtal punkter bra sätt.
B 80-93 Mycket bra Studenten har uppfyllt kriterierna på ett till övervägande del mycket bra sätt, och i övriga fall bra sätt.
C 64-79 Bra Studenten har uppfyllt kriterierna på ett till övervägande del mycket bra eller bra, och i övriga fall godtagbart sätt.
D 50-63 Tillfredsställande Studenten har uppfyllt samtliga kriterier på ett godtagbart sätt, och i vissa fall på ett bra sätt.
E 33-49 Tillräckligt Studenten har uppfyllt samtliga kriterier på ett minst godtagbart sätt.
Fx 30-32 Otillräckligt Studenten har uppfyllt en övervägande del av kriterierna på ett minst godtagbart sätt, men brister finns på vissa kriterier.
F 0-29 Helt otillräckligt Studenten uppvisar stora brister i förhållande till kraven i bedömningsgrunderna.

 

Tidsgräns för att kunna få de högsta betygen

En ytterligare bedömningsgrund är förmågan att avsluta arbetet i tid. För att kandidatarbete ska kunna bedömas med något av betygen A eller B skall inlämningen äga rum senast 17 terminsveckor efter startdatum för ett 15 högskolepoängs arbete. För att masterarbete ska kunna bedömas med något av betygen A eller B skall rapporten vara inlämnad senast 26 terminsveckor efter startdatum för ett 30 hp arbete, senast 39 terminsveckor efter startdatum för ett 45 hp arbete och senast 52 terminsveckor efter startdatum för ett 60 hp arbete. Kommittén kan medge undantag från tidsregeln vid en längre tids giltigt förfall.

 

Har du ett godkänt examensarbete får du gärna att ladda upp en PDF av rapporten på Stockholms universitets publiceringsdatabas DiVA. Du skapar ett konto i DiVA och anger ämneskategori, handledare och institution (fält med röd asterisk * är obligatoriska att fylla i). Om inget speciellt gäller för din uppsats låter du alternativet ”Gör fritt tillgänglig nu” vara valt. Detta alternativ innebär att filen också arkiveras i DIVA. Ansvarig DiVA-adminstratör på Fysikum kommer sedan godkänna publiceringen. Du kan därför inte se din uppsats direkt när du har registrerat den. Kontakta ansvarig för exmensarbeten om du har frågor om publicering.

Registrera uppsats i DiVA (1051 Kb)

 

Kontakt - ansvariga för examensarbete

Kandidatarbeten i fysik:
Markus Hennrich
Tfn: 08-5537 8614
e-post: markus.hennrich@fysik.su.se

Kandidatarbeten i medicinsk strålningsfysik:
Emely Kjellsson Lindblom 
Tfn: 08-5537 8729
e-post: emely.lindblom@fysik.su.se

Masterarbeten i fysik:
Svante Jonsell
Tfn: 08-5537 8625
e-post: jonsell@fysik.su.se

Masterarbeten i medicinsk strålningsfysik:
Iuliana Toma-Dasu
Tfn: 08‑5537 8082
e-post: iuliana.livia.dasu@fysik.su.se

På denna sida