Hjälp och stöd

Det är mycket att tänka på kring studierna och ibland kan man behöva hjälp med att få svar på sina funderingar, eller bara kunna prata med någon. På den här sidan har vi samlat information och kontaktuppgifter till dig som på ett eller annat sätt behöver stöd i dina fysikstudier.

Studievägledare i samtal.
Foto:Eva Dalin/Stockholms universitet

Det finns många platser där du kan hitta hjälp eller stöd, både på Fysikum och Stockholms universitet. Vart du kan vända dig beror på vad din fråga gäller. Nedan ger vi några förslag.

Du kan också läsa mer på Stockholms universitets centrala webb om Livet som student.

 

Börja med studentexpeditionen

Vet du inte vart du ska vända dig är Studentexpeditionen ofta en bra plats att börja. Föreståndare är Gorica Nikolic, och om inte hon kan lösa din fråga vet hon oftast vem du ska vända dig till. Du hittar vår studentexpedition i korridor B4, på plan 4 i AlbaNovas huvudbyggnad.

Upplever du att något inte fungerar kring den fysiska eller sociala studiemiljön kan du också ta kontakt med studievägledningen eller någon studentrepresentant, t.ex. i Fysikums ämnesråd.

 

I samma korridor som Studentexpeditionen finns också vår studievägledare. Här kan du få svar på frågor om våra utbildningar, anmälan och antagning, kurser och förkunskapskrav eller vad som gäller för examen. Om du hamnat efter i dina studier är du välkommen att kontakta oss för att lägga upp en individuell studieplan. Du kan också ställa frågor om arbetsmarknad efter studierna. Under terminstid finns studievägledaren tillgänglig på telefon och på vissa öppna mottagningstider. Information om de aktuella mottagningstider finns anslagna på dörren till studievägledningen eller på kontaksidan. Du kan också boka en tid, vilket särskilt rekommenderas för dig som reser långt eller vill träffas andra dagar än under den öppna mottagningen.

 

Studierektorerna för grundutbildningen har ansvar för de frågor som rör utbildningen på Fysikum. Exempel på frågor som hanteras av studierektorerna är utveckling av utbildningar och kurser, vilken lärare som ska undervisa respektive kurs, och att regler och riktlinjer följs både av lärare och studenter.

Till kontaktsidan

 

På Fysikum välkomnar vi alla studenter och är medvetna om att alla har olika förutsättningar. För dig som behöver extra stöd är det viktigt att känna till att det går att få. I första steget ansöker du om stöd hos Studentavdelningen via ett elektroniskt formulär. Tillsammans med samordnaren där diskuterar du ditt individuella behov, och får rekommendationer om pedagogiskt stöd. Utifrån dessa rekommendationer diskuterar du sedan med vår studievägledare om vad som passar bäst i de kurser du läser hos oss på Fysikum. Det kan till exempel handla om extra skrivtid på tentamen, eller att sitta i mindre grupp under tentamen. Mer information finns på universitetets sida om att studera med funktionsnedsättning.

 

I Studenthuset på Frescati campus kan du få hjälp med mer allmän karriärvägledning, ditt universitetskonto m.m. Dit kan du också vända dig om du behöver komma i kontakt med studenthälsovården, vill söka stipendier eller delta i någon av de språk- och studieverkstäder, stresshanteringskurser och våga-tala-kurser som anordnas. Mer information om detta och mycket annat finns på Studenthusets hemsida.

Om du känner att du vill förbättra din studieteknik, eller utveckla ditt akademiska skrivande, finns Studie- och språkverkstaden. Här erbjuds undervisning i akademiskt skrivande och individuell texthandledning samt kurser och individuell handledning i studieteknik och att tala inför grupp.

När man inte mår bra under studietiden är det vanligt att man upplever att besvären åtminstone delvis beror på studiesituationen. Till Studenthälsan kan du alltid vända dig för att rådgöra i frågor som rör den egna hälsan eller livssituationen. Inom studenthälsovården finns psykologer/psykoterapeuter och sjuksköterskor som tar emot vid psykiska, sociala eller fysiska problem under studietiden. Alla besök är avgiftsfria.

Läs mer på Studenthälsans hemsida.

På denna sida