Dominikanermunken som kom att påverka det kristna Europas syn på islam
I en ny publikation från Kungliga Vitterhetsakademin ger 16 författare olika perspektiv på vilken betydelse Riccoldo da Monte di Croces texter haft för historien om medeltida och moderna kristna-muslimska relationer.

1288 gav sig dominikanermunken Riccoldo da Monte di Croce av på en pilgrimsfärd till det heliga landet. Det var en resa som kom att innebära att han tillbringade flera år som missionär i muslimska Bagdad, lärde sig arabiska och studerade Koranen, bland annat.
Hemkommen igen till Florens efter sin mångåriga utlandsvistelse skrev han en mängd texter – reseberättelser, etnografiska observationer och teologiska diskussioner – texter som haft ett betydande inflytande på kristna europeiska förståelser av islam och påverkat personer som Nicholas of Cusa, Guillaume Postel och Martin Luther. Ett inflytande som uppmärksammats först på senare år och nu belyses i en ny publikation från Vitterhetsakademin.
Riccoldos betydelse för vår moderna förståelse av islam har varit enorm, men har verkligen erkänts först under de senaste cirka 30 åren.
Boken Riccoldo da Monte di Croce (†1320) Missionary to the Near East and Expert on Islam (Kungliga Vitterhetsakademin 2024), belyser Riccoldos texters inverkan på historien om medeltida och moderna Kristna-muslimska relationer. Redaktörer är Kurt Villads Jensen, professor i medeltidshistoria vid Historiska institutionen, Stockholms universitet och Davide Scotto, Università di Pavia.

– Jag träffade Riccoldo första gången runt 1980. På Det Kungliga Bibliotek i Köpenhamn hittade jag hans beskrivning från omkring 1300 av en pilgrimsfärd till det heliga landet, i en textutgåva från 1873, som bara hade lånats ut ett fåtal gånger i över 100 år, berättar Kurt Villads Jensen. Det var en fascinerande beskrivning av de heliga platserna i Jerusalem, av exotiska folk i Turkiet och Mellanöstern, av många sorters kristendom, mongolisk shamanism och inte minst av islam och Koranen.
För Kurt blev mötet med Riccoldo början på många års studier av medeltida manuskript och gamla tryck från 1400- och 1500-talen i flera västeuropeiska bibliotek och arkiv.
– Jag har använt hans texter i föreläsningar och publikationer och sakta kommit fram till hur viktiga de faktiskt är.
Kurt menar att Riccoldos betydelse för vår moderna förståelse av islam har varit enorm, men att den har erkänts först under de senaste cirka 30 åren.
– Runt 1980 fanns kanske 10-20 forskare världen över som hade läst Riccoldo. I dag arbetar kanske hundratals med honom och gör nya upptäckter. Bland annat att han också har haft ett mycket stort inflytande på den rysk-ortodoxa kyrkans uppfattning om islam, berättar Kurt.
Den nyutkomna boken om Riccoldo kommer från en konferens i Stockholm som Kurt anordnade tilsammans med Davide Scotto. Publikationen samlar bidrag från 16 författare, som alla erbjuder olika perspektiv på Riccoldo som författare och hans intellektuella arv
–Tillsammans ska artiklarna i boken ge en helhetsbild av Riccoldo och hans betydelse; boken är den första i sitt slag någonsin.
Läs mer om Kurt Villads Jensens forskning här
Läs mer om Centrum för medeltidsstudier här
Senast uppdaterad: 21 augusti 2024
Sidansvarig: Historiska institutionen