Grattis Olof Blomqvist, som har beviljats internationell postdok av Vetenskapsrådet!
Vi gratulerar Olof Blomqvist, tidigare doktorand vid Historiska institutionen vid Stockholms universitet, som har beviljats 3,9 miljoner kronor av Vetenskapsrådet för det internationella postdokprojektet ”Crowdfunda riket – kollekt, statsbyggnad och gemenskapsformering i Sverige, ca. 1650–1860”.
Det är en glad och samtidigt förvånad Olof Blomqvist som vi träffar kort efter att Vetenskapsrådets beslut har offentliggjorts.
– Denna ansökan var den första egentliga projektansökan som jag skickat in sedan jag sökte min doktorandtjänst. Det är alltid svårt att greppa vad bedömningsgruppen lägger fokus på, berättar han.
Olofs övergripande målsättning är att undersöka hur kyrkokollekter i Sverige organiserades från 1650 till 1860 och vilka ansvarsföreställningar för samhällets sårbara människor som insamlingarna uttryckte på såväl statlig som lokal nivå.
– Kollektinstitutionen byggde i grund och botten på frivilliga bidrag vilket gör det intressant att utforska vilka föreställningar om gemenskap som formulerades genom insamlingarna – både i en transnationell religiös kontext och i en mera snäv riksgemenskap. På vilket sätt motiverade staten och kyrkan kollektsystemet för lokalsamhället och vilka förväntningar hade församlingarna runt om i riket på institutionen?
I det treåriga projektet, som är knutet till Historiska institutionen vid Stockholms universitet, kommer 18 månader av projekttiden förläggas till Saxo-institutet i Köpenhamn och 6 månader till universitetet i Toulouse.
Även om de kommande åren kommer att innebära mycket jobb på resande fot är Olof entusiastisk att få komma tillbaka till Stockholm efter att ha avslutat sin nuvarande postdok- anställning vid Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet.
Jag är otroligt glad över att komma hem till gamla kollegor och den stimulerande akademiska miljön på Historiska institutionen vid Stockholms universitet.
Innan vi avslutar vårt samtal meddelar spelentusiasten Olof Blomqvist också att projektet på ett eller annat sätt kommer att resultera i ett nytt historiskt brädspel.
– Om inte annat har jag redan utlovat det till Vetenskapsrådet.
Senast uppdaterad: 19 december 2024
Sidansvarig: Historiska institutionen