Tysklands relation till Ryssland och Ukrainas neutralitet

Historiska institutionens forskare medverkar i nyhetssändningar med anledning av kriget i Ukraina. Professor Aryo Makko deltog i SVT:s studiosamtal om Tysklands relation till Ryssland och professor Leos Müller diskuterade vad neutralitet skulle kunna innebära för Ukraina i Deutsche Welle, DW News program The day.

Aryo Makko och Leos Müller i TV-inslag.
Skärmdump från TV-sändningar. Överst: Aryo Makko medverkar i SVT:s Utrikesbyrån. Under: Leos Müller (till höger) intervjuas i The Day, DW News.

Både Aryo Makko och Leos Müller är historiker med internationellt fokus. I samband med kriget i Ukraina har de kontaktats flitigt av nyhetsmedia i Sverige och internationellt.

I tisdags sände SVT:s Utrikesbyrån ett program kallat ”Farlig förbindelse” om Tysklands relation till Ryssland – som blivit komplicerat i samband med kriget i Ukraina. Med i studion satt specialister med olika kompetens i ämnet, bland annat Aryo Makko, professor i historia och specialiserad på de internationella relationernas historia.

I samtalet förklarade Aryo Makko, angående varför det har varit viktigt för Tyskland att ha goda relationer med Ryssland, den historiska bakgrunden. Först med vikten av försoning med Sovjetunionen och Polen efter Andra världskriget under 1960- och 1970-talet och senare med Ryssland då Tysklands återförenas under 1990-talet.

Under tisdagen sände även den engelskspråkiga nyhetstjänsten DW News sin dagliga fördjupning ”The Day” där professor Leos Müller intervjuades.

I intervjun fick Leos Müller frågan om hur neutralitet för Ukraina efter kriget skulle kunna se ut. Som tänkbart exempel tog Leos Müller upp Österrike och dess neutralitetfördrag från 1955. Det var tio år efter kriget  och egentligen ett av första tecken på förbättrade relationer mellan Sovjet och väst efter Stalins död.

 

Mer information

Aryo Makko är professor i historia och föreståndare för Hans Blix centrum för de internationella relationernas historia.

Se Utrikesbyrån avsnitt Farlig förbindelse här

Läs mer om Aryos forskning här

Leos Müller är professor i historia och författare till boken ”Neutrality in world history”.

Se DW news The Day här (Leos Müller intervjuas 16:20 in i sändningen).

Läs mer om Leos Müllers forskning här