Kvällskurser i historia VT 2025
Historiska institutionen ger flera kurser på kvällstid. Flera av dem kan läsas helt på distans.
Bland de kurser som kan läsas kvällstid finns såväl grundläggande kurser i historia, som kurser inriktade på särskilda historiska epoker, platser eller teman. Samtliga är på grundnivå och kan räknas in i en examen i historia för den som önskar. Flera av kurserna går på distans.
Läsande kvinna i vardagsrum. Foto: Gunnar Lundh, Nordiska museets arkiv
Grundkurs i historia – Historia I, del 2, 15 hp
Historia I ger en helhetsbild av människans historia och verksamhet genom historien. Det handlar om stora och små händelser, om kvinnors och mäns liv, tankar och arbete samt om politiska, sociala och ekonomiska strukturer. Det här är andra delen av grundkursen i historia på halvfart.
Kursen går på distans. Läs mer:
Grundkurs i historia – Historia I, del 2 (HI1353)
Afrika II: Kolonialism. Afrikas historia söder om Sahara ca 1800 - idag, 15 hp
Kursen behandlar den politiska, ekonomiska och sociala utvecklingen i Afrika under den period när européerna började stycka upp Afrikas territorium och exploatera kontinenten. Innebörden i uttrycken kolonialism och postkolonialism diskuteras och analyseras. Dessutom fokuseras frågeställningar om hur Afrika av idag kan förklaras med den historiska utvecklingen under senaste två århundradena. Kursen blickar även framåt mot det moderna Afrikas framtid.
Kursen går på distans. Läs mer:
Afrika II: Kolonialism. Afrikas historia söder om Sahara ca 1800 - idag (HI1332)
De islamiska samhällenas äldre historia: Islams uppkomst och dess betydelse ca 600 - ca 1750, 7,5 hp
Kursen handlar om den politiska och intellektuella utvecklingen från 600-talet i islamska samhällen.
Den tar upp den politiska utvecklingen, diskuterar betydelsen av den islamiska tolkningstraditionen för politiken och behandlar de centrala tankegångarna i diskussionerna om kalifatets villkor under högmedeltiden. Kursen tar också upp framväxten av de osmanska och safavidiska territorialstaterna och deras struktur.
Kursen går på distans. Läs mer:
Genus i historien: Genusrelationer i arbetsliv, familj och politik... 7,5 hp
Kursens utgångspunkt är ett genusperspektiv, där könens roller, egenskaper och uppgifter studeras som socialt skapade och inte naturgivna. Kursen ger kunskap om hur maktrelationer formats och gestaltats i arbete, politik och familjeliv i ett långt historiskt perspektiv.
Kursen ges på plats på campus.
Stockholms historia, 15 hp
Kursen handlar om Stockholms historia, från stadens grundande till dagens moderna storstad. Vem har styrt Stockholm? Vilka sociala förhållanden har människorna levt under? Hur har kvinnorna klarat sig i staden? Hur har stadens bebyggelse förändrats?
Vändpunkter i Europas historia. Från bronsålderns kollaps till 1989, 7,5 hp
Kursen ägnas åt fem formativa moment i Europas och världens historia: c. 1200 f. Kr., 1350, 1492, 1914, 1989. I kursen undersöks de omvälvande händelser som skedde under dessa tidsperioder utifrån flera perspektiv såsom miljö-, ekonomisk, demografisk och politisk historia.
Vändpunkter i Europas historia. Från bronsålderns kollaps till 1989 (HI1359)
Senast uppdaterad: 24 september 2024
Sidansvarig: Historiska institutionen