Litteraturvetenskap

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Institutionen för kultur och estetik
  4. Litteraturvetenskap
Manlig student sitter och läser.

Sen anmälan till VT19 öppnar 14 december

Den 15 oktober var sista anmälningsdagen till vårterminen 2019. Vissa kurser där det kan finnas platser öppnar igen för sen anmälan den 14 december.

Medal Komisji Edukacji Narodowej (Nationella utbildningskommissionens medalj)

Krzysztof Bak fick medalj för pedagogiska insatser

Krzysztof Bak, lektor i litteraturvetenskap, har tilldelats Medal Komisji Edukacji Narodowej (Nationella utbildningskommissionens medalj) i Polen för synnerliga pedagogiska insatser.

Gästföreläsning om polsk bokkonst

Öppen föreläsning om polsk bokkonst

Välkommen till en gästföreläsning vid Institutionen för kultur och estetik av Małgorzata Cackowska, Anita Wincencjusz-Patyna och Grażka Lange. Öppet för alla.

Boel Westin, professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, är ALMA-juryns ordförande.

Boel Westin presenterade de nominerade till ALMA-priset

Igår offentliggjorde juryns ordförande Boel Westin vid bokmässan i Frankfurt de nominerade till Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) 2019.

Omslaget till Frida Beckmans bok om Gilles Deleuze

Ny masterkurs: Gilles Deleuze – filosofi, politik, estetik

Våren 2019 ges en ny tvärvetenskaplig kurs vid Institutionen för kultur och estetik. Här får du utforska litteraturen, konsten och filmen med det annorlunda synsätt som Gilles Deleuze erbjuder.

Anna Cullhed

“Litteraturvetenskap ger humanistisk, kritisk och vetenskaplig skolning”

Visste du att dina lärare på Stockholms universitet också är forskare? Anna Cullhed är professor och undervisar på flera kurser i litteraturvetenskap.

Anezka Kuzmicova, forskare i litteraturvetenskap.

Kuzmicova om hur minnet påverkas av digital läsning

Nättidskriften “First Monday” har publicerat en ny artikel av Anezka Kuzmicova, litteraturforskare vid Institutionen för kultur och estetik, skriven tillsammans med neurobiologen Theresa Schilhab (Aarhus) och informationsvetaren Gitte Balling (Köpenhamn).

Omslaget till boken The Power of the In-Between

Ny bok i serien Stockholm Studies in Culture and Aesthetics

”The Power of the In-Between: Intermediality as a Tool for Aesthetic Analysis and Critical Reflection” är en antologi utgiven av Stockholm University Press som samlar författarbidrag från alla ämnen vid Institutionen för kultur och estetik.

Anna Cullhed

Cullhed höll tal vid professorsinstallationen

Anna Cullhed, professor i litteraturvetenskap, höll installationsföreläsningen vid Stockholms universitets årliga promotions- och installationshögtid i Stockholms stadshus den 28 september.

Böcker i bokhylla

Att plugga litteraturvetenskap

Om du väljer att studera litteraturvetenskap vid Stockholms universitet kan du se fram emot en utbildning med stimulerande texter och diskussioner, lärorika föreläsningar och många timmars fantastiska läsupplevelser. För att få ut så mycket som möjligt av dina studier finns det några saker som kan vara bra att veta.

Omslaget till antologin Objects of Inquiry in Philosophy of Language and Linguistics

Ny artikel av Göran Rossholm

Göran Rossholm, professor emeritus i litteraturvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik, har publicerat artikeln ”Chance, Explanation and Interpretation” i antologin “Objects of Inquiry in Philosophy of Language and Linguistics”, Peter Lang, red. Piotr Stalmazsczyk.

Frida Beckman står framför några träd. Hon har en svart kappa på sig.

Frida Beckman ny professor i litteraturvetenskap

Institutionen för kultur och estetik gratulerar Frida Beckman som har utsetts till professor i litteraturvetenskap.

Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul

Stipendium för studenter att söka

Styrelsen för Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul utlyser minst ett mindre stipendium om 12 000 kronor för vårterminen 2019. Du som läser master- eller magisterprogram är behörig att söka.

Henry Parland

Henry Parlands dikter fritt tillgängliga på nätet

Per Stam, litteraturforskare vid Institutionen för kultur och estetik, är redaktör för den nya boken “Dikter”. Utgåvan finns också i utökad form på nätet som fritt forskningsmaterial.

Manlig student lyssnar.

Välkommen till informationsmöten om utlandsstudier

Kom och lyssna på när Studentavdelningen berättar om vilka möjligheter Stockholms universitet erbjuder när det gäller utbytesstudier, praktik och MFS.

Så arbetar institutionen med jämlikhet och likabehandling

Om du känner att du som student eller anställd blir orättvist behandlad, diskriminerad eller utsatt för trakasserier ska du vända dig till institutionens kontaktpersoner för likabehandling, prefekt eller till Stockholms universitets jämlikhetssamordnare.

Per Israelsson, doktorand litterturvetenskap

Se Per Israelsons föreläsning i SU Play

Nu finns litteraturvetaren Per Israelsons öppna föreläsning som han höll vid Kungliga Operan den 31 oktober att se i SU Play.

Masterprogram i litteraturvetenskap startsida puff
Masterprogram i Kritiska studier. Bild från protestmöte på Manhattan. Foto: Sten-Åke Stenberg
Openlab
Gröna kortet puff
Ledande litteratur puff

Kultur och estetik i sociala medierKultur och estetik på Facebook Kultur och estetik på Instagram Universitetet på Linkedin Kultur och estetik på Twitter Universitetet på YouTube