Jacqueline Woodson. Foto: Marty Umans
2018 års pristagare Jacqueline Woodson. Foto: Marty Umans / Alma

Juryns motivering

”Jacqueline Woodson låter oss möta unga människor som kämpar för att hantera sin utsatthet och finna en plats där tillvaron kan få fäste. På ett närmast tyngdlöst språk skriver hon fram berättelser med en djup och sammansatt klang. Jacqueline Woodson fångar en unik poetisk ton i en vardag som delas mellan sorg och hopp.”

Om Woodson

Jacqueline Woodson debuterade som författare 1990 med Last Summer with Maizon, första delen i en trilogi om vänskapen mellan två flickor. Woodson skriver sina böcker i jagform och perspektivet är oftast kvinnligt. Rasism, segregation, ekonomiska orättvisor, social utsatthet, fördomar och sexuell identitet är återkommande teman. Hon skriver framförallt för ungdomar men även för vuxna och barn. Hennes böcker har översatts till ett tiotal språk och i januari i år utnämndes hon till nationell läsambassadör i USA (National Ambassador for Young People’s Literature), ett uppdrag på två år.

Självbiografin Brown Girl Dreaming (2014) har bland annat belönats med det prestigefyllda litteraturpriset National Book Award.

Hennes senaste roman Another Brooklyn utkom 2016 (nominerad till National Book Award) och skildrar både fascinationen och utmaningen i att som ung tjej växa upp i 1970-talets Brooklyn.

Läs mer på hemsidan för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

Boel Westin. Foto: Eva Dalin

Boel Westin juryns ordförande

Själva utdelningen av ALMA-priset äger rum den 28 maj i Konserthuset.

Boel Westin, professor i litteraturvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik, är ordförande för juryn som utser Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA). I denna ingår även Elina Druker, professor i litteraturvetenskap vid institutionen.

Världens största barn- och ungdomslitteraturpris

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman är fem miljoner svenska kronor och delas ut årligen till en eller flera mottagare. Författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare kan belönas. Priset inrättades av Sveriges regering år 2002 och administreras av Statens kulturråd.