Bart Moeyaert
Bart Moeyaert. Foto: Joost Joossen

Bart Moeyaert har skrivit allt från bilderböcker och ungdomsböcker till poesi. Hans böcker är prisbelönta och finns översatta i över 20 länder. Moeyaert skriver även TV-manus och pjäser, har översatt flera romaner och undervisar i kreativt skrivande.

Motiveringen lyder:

”Bart Moeyaerts förtätade och musikaliska språk vibrerar av undertryckta känslor och outtalade önskningar. Med filmisk närvaro gestaltar han ögonblick där relationer ställs på sin spets samtidigt som berättelsernas komplexitet pekar på vägar vidare. Bart Moeyaerts självlysande författarskap understryker att böcker för barn och unga har en självklar plats i världslitteraturen.”

Mer om årets pristagare på alma.se.

Världens största barn- och ungdomslitteraturpris

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman är fem miljoner svenska kronor och delas ut årligen till en eller flera mottagare. Författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare kan belönas. Priset inrättades av Sveriges regering år 2002 och administreras av Statens kulturråd.

Elina Druker och Janina Orlov
Jurymedlemmarna Elina Druker och Janina Orlov på plats inför dagens tillkännagivande vid bokmässan i Bologna.

Professor Boel Westin är juryordförande

Juryns ordförande Boel Westin – professor emeritus vid Institutionen för kultur och estetik – presenterade årets pristagare. I juryn ingår från institutionen också Elina Druker, professor i litteraturvetenskap, och Janina Orlov, översättare och lektor i litteraturvetenskap.