Baek Heena
Baek Heena. Foto: alma.se

Juryns motivering:

“Med utsökt känsla för material, miner och gestik iscensätter Baek Heenas filmiska bilderböcker berättelser om barns ensamhet, möten och gemenskap. I hennes suggestivt uppbyggda miniatyrvärldar blandas molnbullar och sorbetmånar, djur, badféer och människor. Dörren till det vidunderliga står alltid öppen. Det är sinnligt, skarpt och svindlande.”

Om Baek Heena

Baek Heena föddes 1971 i Seoul. Efter att ha arbetat med reklam och animationsfilm för barn började hon skapa egna bilderböcker när hennes dotter föddes. Baek Heena har gett ut tretton bilderböcker och är populär i hela Asien. Hon har belönats med flera priser, såväl i hemlandet som internationellt.

Hon slog igenom med 2004 med boken Cloud Bread, som har blivit teveserie som musikal och leksaker i Sydkorea. Den kom ut på svenska 2019 med titeln Molnbullar (vid förlaget Trasten). Hennes senaste bok heter I am a Dog (Bear Books, 2019).

Boel Westin
Boel Westin vid tillkännagivandet av 2020 års pristagare. Foto: alma.se

Professor Boel Westin är juryordförande

Juryns ordförande Boel Westin – professor emeritus vid Institutionen för kultur och estetik – presenterade årets pristagare.

I juryn ingår från institutionen också Elina Druker, professor i litteraturvetenskap, och Janina Orlov, översättare och lektor i litteraturvetenskap.

Hör hela alma-sändningen i efterhand på Sveriges radios hemsida. 12.15 minuter in i programmet intervjuas Elina Druker.

Världens största barn- och ungdomslitteraturpris

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman är fem miljoner svenska kronor och delas ut årligen till en eller flera mottagare. En jury utser årligen pristagarna som nomineras av institutioner och organisationer från hela världen. Författare, illustratörer, berättare och läsfrämjande arbete kan belönas. Syftet med priset är att öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen. Priset inrättades av Sveriges regering år 2002 och administreras av Statens kulturråd.

Mer om utmärkelsen på alma.se.