Konstnärsduon Martina Seitl och Christer Lundahl.
Konstnärsduon Martina Seitl och Christer Lundahl.

Efter sommaren är det dags för Accelerators andra uppsättning efter förra årets premiär med ”The Influence Machine och Antennae”. Konstnärsduon Lundahl & Seitl intar Frescati med två verk; ”Okänt moln på väg mot Stockholm” och ”An Elegy to the Medium of Film”.

– Molnet rör sig över jorden, första gången det kunde upplevas var förra året på Island, och i sommar är det i Berlin. Det är inget moln man kommer att se. Det är ett globalt fenomen fyllt av minnen, historia och språk, säger Christer Lundahl, en av konstnärerna.

Laddat ner appen ”Caretaker”

Det okända molnet kommer till Frescati i slutet av september. Exakt var och när återstår att se, men det kommer att vara runt solnedgången. Kontakt med molnet går att få via mobiltelefonen för den som har laddat ner appen ”Caretaker” och befinner sig på rätt plats vid rätt tid. Eller om tillräckligt många samlas för att kalla på det. "Caretaker" guidar besökaren till upplevelsen av molnet och ger instruktioner om hur man fångar det.

– Det suger åt sig röster från där det har varit tidigare. Kanske har det varit här förut, på 1930-talet och bevittnat de experiment som pågick här då, säger Martina Seitl.

Invigning  i Manne Siegbahn-laboratoriet 2019

Accelerators lokaler.
Accelerators lokaler.

Accelerators lokaler i Manne Siegbahn-laboratoriet kommer inte att stå klara förrän i maj 2019 för officiell öppning, men för den som vill se lokalerna i oförändrat skick och samtidigt uppleva konst finns chansen under hösten. ”An Elegy to the Medium of Film” kommer att ta plats i det gamla laboratoriet. En liten grupp besökare åt gången blir guidade genom mörker och scener ur filmhistorien. Konstnärerna vill att besökaren ska få känslan av att vara kameran, men också interagera med filmen i sitt eget medvetande.

Nere i laboratoriet kommer besökaren också mötas av porträtt av gamla rektorer, som på olika sätt bidragit till det universitetet är idag. Forskare från universitetet har blivit inbjudna för att delta i konstprojekten, något som Accelerator kommer att fortsätta med i verksamheten.

– Vi vill visa universitetets progressiva historia som ett radikalt alternativ till de traditionella lärosätena. Jag vill få Accelerator att axla den progressionen och i längden fungera som forskningsförberedande genom möten med konst som startar samtida frågeställningar, säger Richard Julin, konstnärlig ledare.

Accelerator är en mötesplats mellan konst och vetenskap i Frescati. För mer information se www.acceleratorsu.art.