Eva Dahlman. Foto: Eva Wernlid

Eva Dahlman är fotohistoriker och etnolog. Hon har spelat en betydande roll för forskningen om fotografisk bild i Sverige. Under flera decennier har hon aktivt verkat för det fotografiska kulturarvet till gagn för framtida forskning och kunskapsuppbyggnad.

Hon har varit verksam vid Nordiska museet och Kungliga biblioteket och är idag en ledande kraft i nätverket Nationellt ansvar för fotografi i Sverige som driver frågor om den fotografiska stillbildens historia och framtid. Hennes forskning är särskilt inriktad på kvinnliga fotografer och bygdefotografi i Sverige.

Alla 2019 års hedersdoktorer.

Om doktoratet

Ett hedersdoktorat är ett uttryck för universitetets uppskattning av framstående insatser inom något av universitetets verksamhetsområden. Den utsedde hedersdoktorn ska ha anknytning till Stockholms universitet eller i något avseende ha bidragit till universitetets verksamhet.

Promovering i Stadshuset i höst

De nya hedersdoktorerna promoveras vid universitetets installations- och promotionshögtid den 27 september, 2019. För frågor om högtiden kontakta Anne Heikkinen Sandberg, ceremonimästare vid Stockholms universitet, mobil: 070-444 57 67, tel: 08-16 47 16, e-post doktorspromotion@su.se.

Installations- och promotionshögtiden.