Det har Kulturrådets styrelse beslutat, enligt ett pressmeddelande från Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Janina Orlov är översättare och lektor i litteraturvetenskap. Hon har mottagit flertalet utmärkelser, den senaste för bara några veckor sedan, årets Hugo Bergroth-pris.

Förutom Orlov är även Mårten Sandén, författare och låtskrivare, ny ledamot. De ersätter författaren Stefan Casta och illustratören Lennart Eng, vars mandatperioder har gått ut.

Sedan tidigare ingår litteraturprofessorerna Boel Westin och Elina Druker i juryn där den förstnämnda är ordförande.

Världens största barn- och ungdomslitteraturpris

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman är fem miljoner svenska kronor och delas ut årligen till en eller flera mottagare. Författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare kan belönas. Priset inrättades av Sveriges regering år 2002 och administreras av Statens kulturråd. Mer om priset på alma.se.