Matts Lindströms avhandling prisades av Svensk Bokkonst som en av 2017 års vackraste böcker. Foto: Mediehistoriskt arkiv
Matts Lindströms avhandling prisades av Svensk Bokkonst som en av 2017 års vackraste böcker. Foto: Mediehistoriskt arkiv

Vinnarna presenterades vid en prisutdelning och vernissage vid Kungliga Biblioteket igår kväll.

Boken är formgiven av Johan Laserna, tryckt och bunden vid Bulls Graphics, och utgiven av Mediehistoria, Lunds universitet, med Patrik Lundell som redaktör.

Motiveringen lyder

"Ett skyddsomslag som liknar mikrofilm anger innehållet i denna avhandling i idéhistoria. Utomordentligt välgjord typografi och genomarbetat pappersval. Elegant bildhantering med sparsamt insatta helsidesbilder. Mikrofilmen som arkivaliskt verktyg är ett aktuellt ämne i en snabb medieteknisk utveckling".

Om Svensk Bokkonst

Svensk Bokkonst är en ideell förening som har funnits sedan 1933 och som ska stimulera och inspirera bokbranschen till ökad kvalitet inom produktionen av böcker. För att fullfölja denna ambition utser man årligen 25 föredömligt producerade böcker och pekar därmed på goda förebilder.

Utställning på KB

Vinnarböckerna visas nu på utställningen på Kungliga biblioteket och ska sedan visas upp på olika platser i Sverige och utomlands under ett år. Dessutom representerar de Sverige i den internationella boktävlingen "Die Schönsten Bücher aus aller Welt" som varje år ställer ut på mässorna i Leipzig och Frankfurt.

Läs om vinnarna på Svensk Bokkonsts hemsida.

Boken på Mediehistoriskt arkivs hemsida.

Avhandlingen i fulltext i DiVA.