Ingmar Bergman Foto: Bengt Wanselius © Bengt Wanselius
Ingmar Bergman. Foto: Bengt Wanselius © Bengt Wanselius

Ingmar Bergman är en av de viktiga regissörerna inom svensk film och teater. Hans sätt att låta teater och film ömsesidigt påverka varandra är unikt. Den här kursen ger inte bara möjlighet att studera Bergmans estetik, utan också att sätta in den i ett större sammanhang och därmed problematisera Bergmans relation till den samtida teatern.

Växelspel mellan teater och film

Ingmar Bergman gjorde hundratals teateruppsättningar, var teaterchef på två teatrar (bland annat på Dramaten) och konstnärlig ledare på ytterligare en. Dessutom gjorde han radio- och tv-teater.

Han arbetade tidigt med amatörteater och satte upp pjäser för barn och unga. Senare kom han odla ett växelspel mellan teater och film, där han arbetade med samma skådespelare i båda konstformerna.

Det klagades då och då på att han blev för dominant inom svensk teater och den form av psykologisk realism som han i huvudsak odlade inte gav utrymme till några andra teaterformer.

Nu när Bergman blir 100 kan vi undersöka hans regikonst i backspegeln:

• repertoarval
  • skådespelarna
  • nyckeluppsättningar
  • växelspelet mellan teater, radio och film
  • teaterledaren
  • påverkan ut på kulturpolitiken
  • hans plats i svensk teaterhistoria

Öppen för sen anmälan

Kursen som innefattar 7,5 högskolepoäng ges på eftermiddagar i december och en gång i januari. Sista ansökningsdag till höstterminen 2018 var den 16 april men kursen håller nu öppet för sen anmälan, via antagning.se.

ANSÖK HÄR

Ingmar Bergman 100