Studieinformation

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Institutionen för kultur och estetik
  4. Utbildning
  5. Studieinformation
  6. Universitetskonto och universitetskort

Universitetskonto och universitetskort

Universitetskontot är ingången till IT-tjänsterna vid Stockholms universitet för dig som är student. Du får tillgång till trådlöst nät, datorsalar, fillagring mm.

Skapa universitetskonto och beställ universitetskort

För att skapa ett universitetskonto och beställa ett universitetskort går du till https://aktivera.su.se/

Universitetskontot består av ett användarnamn och lösenord som du kan använda för att logga in på ett antal tjänster vid Stockholms universitet. Universitetskortet fungerar som lånekort, utskrifts- och kopieringskort och gör det möjligt att använda bibliotekets e-resurser. Här är universitetets viktigaste IT-tjänster för dig som student:

E-post

Du som som började på universitetet före VT-14 fick en central e-postadress. Denna e-post kommer du enklast åt via portalen Mitt universitet (se nedan). Tänk på att det är till denna adress information från universitetet skickas. Om du vill kan du omdirigera denna e-post till en annan e-postadress så är du säker på att inte gå miste om viktig information. Detta gör du enklast via Mitt universitet.

Studenter som börjar fr o m VT-14 får istället ange till vilken (egen) e-postadress de vill ha information från universitetet. Vill du ändra din e-postadress gör du det i Kontohantering (kontohantering.su.se).

https://mail.su.se/

Trådlöst nät

Logga in med ditt universitetskonto på det trådlösa nätet, med din bärbara dator. Trådlöst nät finns såväl i Frescati som på Konradsberg. Vill du veta mer om hur man kommer åt det trådlösa nätet? Klicka på länken nedan.

https://zero.comaround.com/sv-se/content/609580/?ctxt=search&key=22b7ed0ac054c5805deb3944b54162ad%23/

Bibliotekstjänster

Utnyttjande av bibliotekstjänsterna (OBS! inklusive e-resurserna) förutsätter att du har ett universitetskort (som även fungerar som vanligt lånekort på SUB).

Universitetskortet kan du beställa hem, och sedan kan du logga in med ditt universitetskonto på Universitetsbiblioteket och komma åt databaser, e-tidskrifter, e-böcker med mera.

Datorsalar

Logga in med ditt universitetskonto för att använda datorerna i datorsalarna. I datorsalarna finns även utskriftsmöjligheter.

Här finns datorsalarna

Utskrifter, skanning och kopiering

I datorsalarna finns även Printomat, där du kan skriva ut, kopiera och skanna dokument. Du köper utskrifter på webben, betala med MasterCard, Visa, VisaElectron eller Maestro.

Köp utskrifter på webben

Universitetskortet

OBS! Du måste ha ett universitetskort för att komma åt bibliotekets e-resurser.

Så får du tillgång till universitetskortet

Du kan beställa ditt universitetskort på www.su.se/aktivera när du har aktiverat ditt universitetskonto.

Om du förlorar ditt universitetskort

Om du förlorar ditt universitetskort måste du spärra det omgående för att förhindra att det används av obehöriga. Spärra ditt gamla kort och beställ ett nytt på webben.

Bokmärk och dela Tipsa