ERC-anslag till forskning om att skapa kvalitetsmarknader för bönder i låginkomstländer

Professor Jakob Svensson vid Institutet för internationell ekonomi (IIES) har tilldelats ett ERC-anslag om cirka 23 miljoner kronor till projektet "It's (also) What You Produce: Experimental Evidence on Creating Markets for Quality in Low-income Countries". Projektet syftar till att undersöka varför inkomst och produktivitet bland afrikanska småbönder är så låg genom att studera bristen på marknader för kvalitet där småbönder kan sälja sina grödor till ett högre pris.

Jakob Svensson

Fattigdom är intimt kopplat till låga inkomster och för den stora majoriteten av världens fattiga är jordbruket fortfarande den huvudsakliga inkomstkällan. I Afrika, söder om Sahara, lever till exempel nästan hälften av landsbygdsbefolkningen i extrem fattigdom. En accepterad förklaring till denna utbredda fattigdom är att jordbrukets produktivitet är låg.

Detta projekt är inspirerat av resultat från tidigare studier gjorda av Jakob Svensson och kollegor som visar att småbönder inte bara producerar lite per enhet land (dvs låg produktivitet) utan också producerar produkter av låg kvalitet och lågt förädlingsvärde.

– Våra resultat tyder på att huvudorsaken till att småbönder producerar produkter av låg kvalitet är att de saknar tillgång till marknader där produkter av hög kvalitet eller högre förädlingsvärde kan säljas till ett högre pris, jämfört med produkter av lägre kvalitet, och det är i sin tur kopplat till ett grundläggande informationsproblem – köparen kan vanligtvis inte avgöra produktkvaliteten eller förädlingsvärdet på den produkt som småbönderna säljer, säger Jakob Svensson.

I detta projekt kommer forskarna att använda experimentella metoder (fältexperiment) för att studera hur marknader för kvalitet/högre förädlingsvärde kan väckas till liv genom tekniska, kontraktuella och institutionella lösningar.

– Jag tror att projektet kommer hjälpa till att öppna upp och etablera en efterfrågefokuserad forskningslitteratur om jordbruksutveckling i låginkomstländer och hjälpa oss att svara på frågan om jordbruket, särskilt i Afrika, kan spela en central roll för att skapa en väg ut ur fattigdom och i så fall hur, säger Jakob Svensson.

Läs mer om Advanced Grants till Stockholms universitet

Mer information på ERCs webb

Läs mer om Jakobs forskning