Längre varselperioder förbättrar jobbkvalitet och minskar arbetslöshet, men minskar produktivitet

Föreställ dig att du har ett stabilt jobb när rykten om uppsägningar börjar spridas. I många OECD-länder finns en policy för att mildra effekten av plötsliga uppsägningar: obligatoriska varsel (OV). Denna policy kräver att arbetsgivare ger arbetstagare förvarning innan de sägs upp. Även om det kan verka enkelt, är dess effekter på både arbetstagare och företag mer komplexa än vad de först verkar.

Hand som tar bort en kub från en rad kuber
Foto: Andrii Yalanskyi/Mostphotos

Forskning av Arash Nekoei (Institutet för internationell ekonomi – IIES) och David Seim (Nationalekonomiska institutionen) vid Stockholms universitet, tillsammans med Jonas Cederlöf (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) och Peter Fredriksson (Uppsala universitet), ger nya insikter om hur dessa policyer fungerar på arbetsmarknaden.

 

Vad är obligatoriskt varsel och varför är det viktigt?

Kärnsyftet med OV är att ge arbetstagare tid att förbereda sig för en kommande arbetsförlust. Istället för att plötsligt bli arbetslösa kan de börja söka jobb medan de fortfarande är anställda, vilket minskar risken för långvarig arbetslöshet och ökar chansen att hitta ett bättre jobb. Men som de flesta policyer medför OV vissa avvägningar.

Arash Nekoei
Arash Nekoei

- Å ena sidan kan det ge produktivitetsvinster att låta arbetstagare söka jobb medan de är anställda, eftersom de hittar jobb som bättre matchar deras kompetens. Å andra sidan kan arbetstagare som vet att de kommer att sägas upp bli mindre motiverade, vilket leder till lägre produktivitet, säger Arash Nekoei.

 

Jobbsökande under anställning ger högre löner och snabbare återanställning

OV förskjuter arbetssökandet från arbetslöshet till anställning. Enligt Arash Nekoei är detta en viktig fördel eftersom jobbsökande medan man är anställd generellt sett är mer effektivt.

- Arbetstagare får bättre jobb, tjänar högre löner och undviker långa arbetslöshetsperioder. De som söker jobb medan de är arbetslösa möter däremot utmaningar som stigman på arbetsmarknaden och en press att acceptera sämre erbjudanden.

 

Längre varselperioder leder till bättre jobb och högre avgångsvederlag

Intressant nog visar resultaten att arbetstagare som får längre OV inte bara får längre förvarning, utan även större avgångsvederlag. Dessa resultat stöder en gammal teori, som går tillbaka till Lazears forskning på 1980-talet, om att privata aktörer kommer att kompensera ineffektiva policyer genom sidoavtal. Trots det är det den längre varselperioden, och inte avgångsvederlaget, som leder till bättre utfall: kortare arbetslöshet och högre löner. Större avgångsvederlag fördröjer dock arbetssökandet utan att påverka lönen.

 

Produktivitetskostnader: Lägre produktion under varselperioder

En annan upptäckt är att varslade arbetstagare förväntat nog blir mindre produktiva under sin varselperiod. Dessutom fördröjer OV separationen av arbetstagare från improduktiva jobb. Även om detta innebär en kostnad för samhället, överväger de totala fördelarna – bättre jobbanpassningar och minskad arbetslöshet – de kortsiktiga produktivitetsförlusterna. Sammantaget höjer policyn den produktiva effektiviteten.

 

Är längre alltid bättre? Skillnader mellan branscher i optimal varaktighet för varsel

Fördelarna med längre varselperioder är betydande men inte universella. Även om längre varsel vanligtvis resulterar i bättre jobbanpassningar och minskad arbetslöshet, är det inte en lösning som passar alla. Vissa branscher, särskilt de som växer snabbt, kan anse att produktivitetsförlusten är för kostsam. För företag i sådana sektorer kan det vara mer attraktivt att erbjuda avgångsvederlag snarare än varsel för att påskynda avgångarna. Författarna visar teoretiskt att möjligheten att erbjuda avgångsvederlag förbättrar effektiviteten av OV-policyer. Företag kan erbjuda högre avgångsvederlag för att uppmuntra snabbare avgångar i situationer där längre varsel är ineffektivt.

 

Obligatoriska varselpolicyer ger nettofördelar trots avvägningar

Nekoei och hans medförfattare visar att obligatoriska varselpolicyer ger betydande fördelar för arbetstagare. De kräver att företag informerar arbetstagare i förväg om en uppsägning. Ett sådant förvarningsmeddelande ger arbetstagare möjlighet att hitta bättre jobb medan de fortfarande är anställda, vilket minskar arbetslösheten, höjer lönerna och skapar en mer effektiv arbetsmarknad överlag. Även om företag kan möta kortsiktiga produktivitetsförluster, kompenserar de långsiktiga vinsterna mer än väl för dessa förluster.

Slutligen bör OV-policyer balansera behoven hos arbetstagare och arbetsgivare i en föränderlig arbetsmarknad. Även om de har vissa nackdelar erbjuder dessa policyer en nettofördel i den svenska kontexten. I allmänhet är obligatoriska varsel en viktig komponent i optimalt utformad arbetslagstiftning.

"Mandatory Notice of Layoff, Job Search, and Efficiency" har blivit accepterad för publicering i tidskriften Quarterly Journal of Economics.

Klicka här för att läsa forskningen (på engelska)