Kenneth Nelson utnämnd till professor vid University of Oxford

Kenneth Nelson, mångårig anställd vid SOFI och professor i sociologi med inriktning mot socialpolitik sedan 2014, har blivit utnämnd till professor vid University of Oxford. Han kommer att inneha Barnett-professuren i socialpolitik vid avdelningen för socialpolitik och intervention (Department of Social Policy and Intervention). Professuren innebär också ett fellowship vid St Cross College.

– Det känns väldigt utmanande att komma till ett så prestigefullt universitet, med så många framstående forskare inom en rad olika discipliner. Min bakgrund vid SOFI och SU gör dock att jag känner mig väl förberedd och trygg i att jag har något att ge Oxford, säger Kenneth Nelson.

Inom ramen för den nya professorstjänsten kommer Kenneth Nelson att fortsätta sitt arbete med att studera välfärdsstaten, socialpolitik och dess konsekvenser för människors välfärd och samhället i stort.

Kenneth Nelson, professor i sociologi, står i ett stort rum med bäcker i en nokhylla och en stor tv
Kenneth Nelson, professori i sociologi, tillträder en ny tjänst vid University of Oxford i april 2023, men kommer fortsätta att vara verksam vid SOFI på deltid.

– Jag hoppas att tjänsten i Oxford ska bredda min forskning om välfärdsstaten mot områden som idag är mindre utforskade, exempelvis den koppling som kan finns mellan socialpolitik och en effektiv klimatomställning. Ett annat område som jag hoppas få utveckla är kopplingen mellan socialpolitikens organisering och effekter i låg- likväl som höginkomstländer.

Tidigare har SOFI-professorn Jan O. Jonsson blivit utnämnd till professor vid Oxford med placering på Nuffield college. Att nu även Kenneth Nelson får en professur kan ses som ett kvitto på att forskningen vid SOFI håller hög internationell standard, menar Kenneth Nelson.

– Jag ser det som en styrka för SOFI, att vi är attraktiva för ett så prestigefullt lärosäte som Oxford. Vi hoppas ju också att det här ska öka samarbetet mellan SOFI och Oxford, inte minst på doktorandnivå och för yngre forskare, säger Kenneth Nelson.
Han tillträder tjänsten vid University of Oxford i april 2023, men kommer fortsätta att vara verksam vid SOFI på deltid.

Han tillträder tjänsten vid University of Oxford i april 2023, men kommer fortsätta att vara verksam vid SOFI på deltid.

Läs mer om utnämnandet

Läs mer om Kenneth Nelson och hans forskning