SOFI-projekt utses till ”Success Story” av EU-kommissionen
EU-kommissionen har officiellt utsett forskningsprojektet rEUsilience – som leds av SOFI:s Rense Nieuwenhuis och Mary Daly från University of Oxford – till en framgång. Projektet visar hur politik som stärker familjer förbättrar Europas förmåga att hantera sociala och ekonomiska utmaningar.
Foto: Laurent Perren/Unsplash
EU-kommissionen har valt ut forskningsprojektet rEUsilience, lett av SOFI-forskaren Rense Nieuwenhuis (tillsammans med Mary Daly från University of Oxford), som en officiell ”Success Story”. Projektet rEUsilience visar hur satsningar på familjers motståndskraft bidrar till att stärka den sociala och ekonomiska resiliensen i Europa.
Rense Nieuwenhuis. Foto: Magnus Dahl
– De flesta policyer kring resilience förbiser familjernas centrala roll, säger Rense Nieuwenhuis, docent vid Institutet för social forskning (SOFI), Stockholms universitet. Vårt projekt understryker att familjer utgör grunden för individuell och samhällelig motståndskraft.
Genom omfattande forskning, inklusive fokusgrupper och storskaliga dataanalyser, har rEUsilience identifierat avgörande hinder som begränsar familjers förmåga att hantera ekonomiska och sociala utmaningar. Dessa insikter har omvandlats till konkreta policyrekommendationer, bland annat genom ett innovativt ”Policy Lab” som stöttar beslutsfattare på både EU-nivå och nationell nivå.
Genom att lyfta familjers behov i policyutformningen vill rEUsilience säkerställa att alla familjer får tillräckliga resurser och stöd för att kunna utvecklas och frodas, vilket i sin tur stärker Europas långsiktiga resilience.
”Resilience” handlar om förmågan hos individer, familjer och samhällen att effektivt hantera, anpassa sig till och återhämta sig från sociala, ekonomiska eller miljömässiga utmaningar. Ett resilient samhälle eller en resilient familj har tillgång till resurser, färdigheter och stödsystem som gör att de klarar förändringar och svårigheter utan större negativa konsekvenser för välbefinnande.
Problemet som rEUsilience tar itu med är bristen på anpassningsförmåga eller motståndskraft (förstått ur ett familjärt snarare än individuellt perspektiv) samt dilemman och ojämlikheter som följer av detta.
Forskningen vid den socialpolitiska avdelningen inkluderar studier av förklaringar till välfärdsstatens utveckling liksom socialpolitikens effekter på individuell och samhällelig nivå, ofta i ett internationellt komparativt perspektiv och med kvantitativa forskningsmetoder.