Betyg och slutbetyg

Alla kurser examineras och betygssätts. Om kursen består av flera delkurser examineras varje delkurs separat. Du får ett betyg på varje delkurs och när du är godkänd på alla delkurser får du ett slutbetyg på hela kursen. 

 

Då har du möjlighet att skriva tentan igen. Följ instruktionerna du får från din lärare.

Och bli inte nedslagen, att få underkänt händer de flesta någon gång under studieperioden och det går att ta igen. 

 

 

När alla ingående examinationer på kursen är godkända sätts ett slutbetyg på kursen. Om kursen består av flera delkurser sätts slutbetyget när alla delkurser har lägst betyget E. 

 

Slutbetyget beräknas genom att dina betyg på delkurserna översätts till siffervärden enligt följande:
A=5, B=4, C=3, D=2 och E=1. Betygsvärdena används sedan för att räkna ut ett medelvärde som bestämmer vad slutbetyget blir. Hur uträkningen går till och vilka gränser som finns för medelvärden och slutbetyg står specificerat i kursens kursplan.

 

När du får ett F är det något som du ser i Ladok, men det syns inte när du skapar ett studieintyg som pdf.  

 

En rädsla som vi ibland möter hos studenter är att inte få tillräckligt höga betyg, och att det på något sätt skulle påverka hela ens framtida liv. Till det vill vi säga att det viktigaste är att bli klar med kurserna och inte fokusera på betygen så mycket.

Arbetsgivare och rekryterar vet att betygen inte säger allt om oss och att någon kan ha större kunskaper än vad betyget visar. Att ha klarat en kurs inom en rimlig tid säger mer om dig! Så var inte rädd att tentera även om du inte känner dig helt säker! Skriv och testa! 

På denna sida