Abdel Seidouvy: "Det var inte lika självklart för mig att bli lärare, som för alla andra"

Abdel Seidouvy har en lång bakgrund som matematik- och fysiklärare – och har arbetat som universitetslektor i matematikdidaktik på SU sedan 2022. Att bli lärare var inget självklart val för Abdel, men nu vill han inte göra något annat.

Abdel Seidouvy
Abdel Seidouvy. Foto: Privat.

Att matematik skulle bli Abdel Seidouvys stora intresse var nog mest av en slump. Hans resa dit har varit allt annat än spikrak, kantad av hårt arbete och många utmaningar. Under stora delar av sin karriär har han har både studerat och jobbat samtidigt och hans väg in i matematiken började faktiskt med ett intresse för statistik.

År 2000 påbörjade Abdel statistikprogrammet vid Örebro universitet. Där ingick flera matematikkurser och det var då han insåg att matematik inte bara var intressant, det var också riktigt roligt. Den upptäckten ledde honom vidare till studier inom både matematik och fysik, en spännande kombination som kompletterade hans statistikutbildning på ett mycket bra sätt.

Parallellt med att Abdel studerade startade ett projekt med målet att ge extra stöd i matematik och naturvetenskap till elever på mellanstadiet och högstadiet i Vivallaskolan i Örebro. Tack vare sina nya förvärvade kunskaper i ämnena började han arbeta i projektet, som både timanställd och vikarie. Det blev en riktig ögonöppnare – och han började inse att undervisning kanske var något som passade honom riktigt bra.

Steg för steg växte hans intresse för läraryrket. Under några år arbetade Abdel som obehörig lärare på olika skolor innan han bestämde sig för att satsa fullt ut. Efter att ha avlagt både lärarexamen och doktorsexamen har han nu, i över två år, arbetat som universitetslektor vid Institutionen för ämnesdidaktik – en roll han inte skulle vilja byta mot något annat.

 

I din roll som universitetslektor – kan du berätta vad du gör på jobbet?

”I min tjänst som universitetslektor fördelas arbetstiden med 70 procent undervisning och 30 procent för forskning och utveckling. Inom mitt huvudsakliga uppdrag som lärarutbildare undervisar jag i matematikdidaktik på grundlärarprogrammet F-3 och 4-6, ämneslärarprogrammet samt KPU inom alla åldrar. Jag håller även i vissa fristående kurser i matematikdidaktik.”

”Inom ramen för utbildningsdelen går jag också på så kallade VFU-besök och håller trepartssamtal. Syftet med VFU-besöken är att ge konstruktiv feedback på studentens planerade lektion, med fokus på att utveckla och förbättra deras planering.

Under VFU:n har studenten specifika mål att uppnå och vid besöken diskuterar vi dessa. Jag hjälper studenten att reflektera över eventuella problem och utmaningar som uppstått. Lärarhandledaren från skolan deltar också och samtalen leds alltid av studenten själv. Det är en givande och nyttig process för alla inblandade.”

”Inom ramen för min forskning är jag aktiv i flera forskargrupper: SOCAME (Sociala och kritiska aspekter inom matematikdidaktik), MaRCU (Mathematical Reasoning and Conceptual Understanding) och Professionsutveckling i VFU. Syftet med att delta i dessa grupper är att stödja varandras forskning, diskutera artiklar och bidra med olika perspektiv som främjar utvecklingen inom området.”

 

Vad tycker du mest om med ditt arbete?

”Det finns mycket jag tycker om med mitt arbete, men framför allt variationen – både i arbetsuppgifter och i möten med människor. Varje dag är en ny utmaning och ingen dag är den andra lik.

Men det allra roligaste är nog när jag ser en student upptäcka något nytt och verkligen börja brinna för ämnet. Jag älskar ju själv matematik och när jag lyckas få någon annan att känna likadant blir jag verkligen glad. Att få vara med och forma andra och se dem växa är en fantastisk känsla.”

”För mig är matematik ett sätt att tänka och leva – den finns i allt runt omkring oss, i beslut, proportioner och mönster. När man väl får den medvetenheten förändras hela ens sätt att förstå och se världen. Det är en häftig insikt och jag hoppas att mina studenter får uppleva samma sak.”

”I rollen som lärare har jag verkligen hittat hem, även om jag aldrig trodde att jag skulle bli det från början. När jag åker hem till mitt hemland Togo i Västafrika, så är det ingen av mina gamla vänner som är förvånade. 'Det visste vi väl att du skulle bli' är en kommentar jag ofta får höra. Jag hamnade tydligen rätt utan att ens veta om det.”

 

Är det något du är särskilt engagerad i just nu?

”Jag har nyligen inlett ett samarbete med Karin Kihlblom Landtblom, som jag verkligen ser fram emot vad det ska leda till. Vi delar ett gemensamt intresse för statistik inom matematiken, vilket är ganska ovanligt. Därför känns det extra roligt att arbeta tillsammans. Karin har nyligen avslutat sin avhandling om statistisk litteracitet, med fokus på de matematiska lägesmåtten medelvärde, median och typvärde.

Vår plan är att arbeta vidare med detta och kanske utveckla en ny kurs inom lärarutbildningen – en vidareutveckling av statistikdelen som redan finns. Det känns otroligt spännande! Vi är fortfarande i startgroparna, men kanske kan vi testa det på våra studenter någon gång framöver.”

eventNewsArticle

standard-article

false

{
  "dimensions": [
    {
      "id": "department.categorydimension.subject",
      "name": "Global categories",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Keywords",
      "name": "Keywords",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Person",
      "name": "Person",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Tag",
      "name": "Tag",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "amnesdidaktik.lokala.kat",
      "name": "Lokala kategorier Ämnesdidaktik",
      "enumerable": true,
      "entities": [
        {
          "id": "amnesdidaktik.lokala.kat.nyheter",
          "name": "Lokala nyheter",
          "entities": [
            {
              "id": "amnesdidaktik.lokala.kat.nyheter.om",
              "name": "Om institutionen",
              "entities": [],
              "attributes": [],
              "childrenOmitted": false,
              "localizations": {}
            }
          ],
          "attributes": [],
          "childrenOmitted": false,
          "localizations": {}
        }
      ],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Category",
      "name": "Globala kategorier Nyheter (Webb 2021)",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Label",
      "name": "Tema (Webb 2021)",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Label.en",
      "name": "Themes (Webb 2021)",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Keyword",
      "name": "Keywords (Webb 2021)",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    }
  ]
}