Anna Danielsson omvald i ledningen för Sveriges unga akademi

Anna Danielsson har varit ledamot i Sveriges unga akademi sedan 2019, där hon i olika sammanhang deltagit och arrangerat evenemang i syfte att stimulera ungas intresse för forskning. Den 27 maj blev hon omvald i akademiledningen för akademiåret 2023-2024, tillsammans med fyra andra ledamöter.

Anna Danielsson.
Anna Danielsson. Foto: Erik Thor.

– Jag är mycket glad över förtroendet att få vara med i akademiledningen för Sveriges unga akademi (SUA) ännu ett år. Jag ser särskilt fram emot vårt utåtriktade arbete som kommer att vara i fokus under året.

 

Vad innebär din roll i ledningen? Är det något särskilt du hoppas kunna bidra med under mandatperioden?

– Som akademiledning arbetar vi med att planera årets akademimöten, men också att prioritera och planera andra aktiviteter. Under det senaste året har vi bland annat arbetat med att formulera en vision för hur vi vill att det svenska akademiska systemet ska se ut år 2030, med fokus på sådant som styrform, arbetsförhållanden och internationalisering. 

– Under detta år ser jag fram emot att vi ska arbeta mer konkret med visionen – och personligen hoppas jag kunna bidra med att tydligare föra in frågor om högre utbildning i SUA:s verksamhet.

 

Hur ser planerna ut framöver? Vad arbetar SUA med för närvarande?

– Inom SUA är vi just nu i slutfasen av arbetet med vårt inspel till forskningspropositionen, en viktig möjlighet att påverka de närmaste årens forskningspolitik i Sverige. Jag är också delaktig i planeringen av årets upplaga av Forskarmöten, en sommarskola för gymnasieungdomar som SUA ordnat sedan 2013 och som i år går av stapeln i Abisko i början av september.

Läs även:
Läs pressmeddelandet från Sveriges unga akademi

Sveriges unga akademi

Artikel på SU:s webb